Tarjányi: kibékíthetetlen ellentét van Magyarország és Ukrajna között

Hirdetés

Találkozott nemrég a magyar és az ukrán külügyminiszter, Szijjártó Péter és Dmitro Kuleba, amitől többen azt várták, hogy közelebb visz egy magasabb szintű ukrán-magyar egyeztetéshez. 

Tarjányi Péter
Tarjányi Péter

Tarjányi Péter biztonságpolitikai szakértő a Spirit FM Ostrom című műsorában azt mondta, hogy egyáltalán nem jutottunk ehhez közelebb, sőt, ő már korábban is azon a véleményen volt, hogy “nem várt sokat” a találkozótól. Ugyanis “egyfajta kibékíthetetlen ellentét van Magyarország és Ukrajna között” - tette hozzá.

Ráadásul a szakértő itt nem a korábbi sérelmekre gondol, mint az ukrán nyelvtörvényre, az oktatásra, vagy bizonyos vallási kérdésekre, hanem amiatt, ahogyan ezt a most zajló háborút látja a magyar kormányzat. És ez nagyon ellentétes az Európai Unió többi országai, illetve Ukrajna hozzáállásával.

Mégis fontosnak tartja a találkozót, az 50 milliárdnyi eurós segély miatt ez fontos volt. Ebben volt egyfajta barátkozós próbálkozás mindkét fél részéről, magyarázta Tarjányi.

Kiemelte, hogy az Európai Uniónak biztonsági és gazdasági szempontból is fontos, hogy Ukrajna ne omoljon össze,  ezzel szemben a magyar kormányzat nem ezt az álláspontot képviseli.

A szakértő beszélt arról is, hogy ma már Moszkvának van szüksége Pekingre, nem pedig fordítva. Oroszország és Kína elkezdtek összefonódni, az elmúlt két évben, ami a legnagyobb problémát jelenti biztonságpolitikai szempontból, hogy katonai, hírszerzési, illetve katonai fejlesztési szempontból is együttműködnek.

Oroszország biztonságpolitikai kihívásait az amerikai elemzők egyfajta viharként látják - tette hozzá. Kína biztonságpolitikai változásait viszont klímaváltozásként, érzékeltette a különbséget Tarjányi. Amikor pedig ez a két erő összekapcsolódik, az hatalmas probléma a Nyugat számára. Azt látja, hogy ez a fajta öntudatra ébredés mindkét elit oldaláról jelen van. Kína azonban más forgatókönyvet is lát, nem annyira sürgős Kínának ez a fajta összekapcsolódás, mint a háborúban álló Oroszországnak. Kínának ugyanakkor az is az érdekes, hogy annyira ne erősödjön Oroszország. 

A teljes adás itt nézhető vissza:

Hirdetés
Hirdetés