Tarjányi: Közép- és Nyugat-Ukrajna lángolni fog

Nemzetközi
Hirdetés

Fegyverrendszerek érkezhetnek hamarosan Ukrajnába, de az orosz haderő mindent meg fog tenni annak érdekében, hogy ezek ne jussanak el a frontra - mondta el Tarjányi Péter biztonságpolitikai szakértő a Spirit FM Több-Kevesebb című műsorában.

Tarjányi Péter
Tarjányi Péter

Jóváhagyta az amerikai szenátus a 95 milliárd dolláros segélycsomagot Ukrajnának. Ez a 95 milliárd dollár megközelítőleg Németország hadi költségvetése az utóbbi időszakban, amióta kirobbant a háború - magyarázta Tarjányi Péter biztonságpolitikai szakértő a Spirit FM Ostrom című műsorában. 850-890 milliárd dollárt költ el egy évben az Egyesült Államok a saját védelmi költségvetéseire, tette hozzá. 

Ez egy bődületes mennyiségű összeg, fogalmazott Tarjányi. Az elkövetkező hónapokban a tervek szerint ebből a frontszakaszokon meg tudja majd állítani Oroszországot, és egy aktív védelmi tevékenységen keresztül megakadályozza azt, hogy Oroszország áttörjön és elfoglalja Ukrajnát.

Kérdés, hogy a bejelentés nem megkésett-e. Ténylegesen, ez a pénz és felszerelés vajon időben érkezik-e Ukrajnába? És Ukrajna képes lesz-e használni ezeket az eszközöket? - sorolta Tarjányi a kérdéseit.

Hozzátette, hogy amikor arról beszélnek szakértők, hogy hetek, míg a támogatott fegyverrendszerek megjelennek, azt nem gondolná, hogy így lenne, mert szerinte előre dolgozott az amerikai hadsereg. 1-2 milliárd dolláros nagyságrendben már az elmúlt hetekben elindultak ezek az Egyesült Államokból Lengyelországba és Németországba. Az első “tűzoltásjelleggel érkező utánpótlás már itt van Európában” - jelentette ki.

Erről pedig természetesen Oroszország is tud, és az elkövetkező napokban mindent meg fog tenni, hogy ez az utánpótlás ne tudjon eljutni a frontra. Az ukrán infrastruktúra támadása helyett most főleg a logisztikai rendszereket, közúti és vasúti hálózatot fogják pusztítani - véli. Közép- és Nyugat-Ukrajna lángolni fog - fogalmazott.

A teljes adás itt visszanézhető:

Hirdetés
Hirdetés