Tarjányi: nagy bajban lennénk, ha most támadnák meg az országot

Belföld
Hirdetés

A magyarok körülbelül fele harcolna, ha megtámadnák Magyarországot - ez egy két évvel ezelőtti kutatásból derült ki, amikor még frissen tört ki az orosz-ukrán háború.

Závecz Tibor és Tarjányi Péter
Závecz Tibor és Tarjányi Péter

Závecz Tibor, a Závecz Research igazgatója a Spirit FM Ostrom című műsorában elmondta, hogy a mostani kutatásban nem sokat csökkent, 46 százalékos ugyanez az arány, nagyjából megmaradt azoknak az aránya is, akik azt mondták, hogy nem vennének benne részt.

Inkább a belső szerkezet változott meg, átpolitizálódott a tematika - mondta Závecz Tibor. A kormánypárti szavazóknak például csökkent a fronton való részvételi hajlandósága, 59-ről 45 százalékra. De csökkent azoké is, akik akkor még bizonytalankodtak.

Ez összefügghet olyan dolgokkal, mint például Orbán Balázs kijelentései, de “tompulás” is van a társadalom egy részében arra vonatkozóan, hogy megszokták, hogy az orosz-ukrán van, az életünk része. Sokan belefáradtak az ezzel kapcsolatos információk fogyasztásába, tette hozzá.

Tarjányi Péter biztonságpolitikai szakértő felidézte: két évvel ezelőtt azért rendelte meg a kutatást, mert a háború kirobbanásakor a lengyelekről azt mérték fel, hogy a társadalom nagy része beleállna a háborúba, míg Szlovákiában és Csehországban a válaszadók körülbelül 40 százaléka azt mondta, hogy inkább elhagyná a hazáját - kíváncsi volt, a magyarok hogyan vélekednek a kérdésről.

Felidézte Tarjányi, hogy az általános védelmi képességek tekintetében a társadalom részvétele az ország védelmében 50 százalék fölötti volt. De amikor belementek a konkrét adatokba, hogy kik azok, akik valójában tennének a hazáért, “döbbenetes volt az adat”: a 20-as, 30-as generáció elhagyná az országot. Akik tevőlegesen segítenék a honvédelem munkáját, a 40-es, 50-es, 60-as generáció. “Ami egyáltalán nem jó adat” - jelentette ki. Szerinte a sikeres védekezéshez és egy háború megvívásához nem elsősorban a hivatásos katonákra van szükség.

Azt mondta a biztonságpolitikai szakértő, hogy a háborút mindig a tartalékosok döntik el, illetve a fiatalok. Ha egy nemzet nem képes a fiataljait mozgósítani, az az ország bajban van. Kijelentette: 2022 óta a helyzet rosszabb lett, ez a fajta tendencia mindenképp aggasztó.

Szerinte ha most egy katonai válság beütne, komoly kérdőjeleket lát abban a tekintetben, hogy képes lenne-e az ország megvédeni magát - függetlenül Orbán Balázs kijelentésétől.

A teljes beszélgetést hallgassa meg itt:

Hirdetés
Hirdetés
Címkék: