Tarjányi nem tudja elképzelni, hogy Izrael ne vonulna be Gáza déli részébe

Nemzetközi
Hirdetés

Itt most kezdődnek olyan akciók, amelyek a Hamász katonai szárnyát, illetve terrorista vezetőit próbálja elfogni, likvidálni Izrael - mondta el Tarjányi Péter biztonságpolitikai szakértő a Spirit FM Ostrom című műsorában.

Tarjányi Péter
Tarjányi Péter

A tűzszünet sajátossága, hogy lehet, hogy a felek nem lőnek egymásra, nem pusztítják egymást, és vannak humanitárius célok, amelyek teljesülnek. De valójában a tűzszünet arról szól, hogy mindkét fél jobban felkészül a fegyveres összecsapásra, ez történt Izraelben is - magyarázta Tarjányi Péter biztonságpolitikai szakértő a Spirit FM Ostrom című műsorában. A Hamász az elmúlt napokat arra használta fel, hogy az erőit átcsoportosítsa és keményebb ellenállást tudjon kifejteni az izraeli hadsereg irányába. Az izraeli hadsereg sem nézte ezt tétlenül, különböző hírszerzési akciók keretében próbálta minél inkább behatárolni azt, hogy hol vannak a túszok és hol vannak olyan logisztikai bázisok, raktárok, Hamász-vezetők, akiket Izrael szeretne megsemmisíteni.

A szakértő szerint az észak-gázai övezetben lassan befejeződnek a katonai műveletek, valójában a Hamász állásait, parancsnoki övezeteit itt megsemmisítette Izrael. Még nem értek véget az akciók, a következő 8-10 napban ebben a térségben lezárul a földfelszín feletti, illetve alatti tevékenység egy része - hangsúlyozta Tarjányi.

A déli területtel kapcsolatban elmondta, hogy nem tudja elképzelni, hogy Izrael ne vonulna be és ne hajtana végre akciókat. Itt most kezdődnek olyan akciók, amelyek szintén a Hamász katonai szárnyát, illetve terrorista vezetőit próbálja elfogni, likvidálni Izrael, tette hozzá a szakértő.

A legnagyobb probléma pedig, hogy a Hamász tudatosan készült és még inkább olyan tevékenységet folytatott a föld alatt, amiben rengeteg alagútrendszer épült, aminek a hossza 400-450 km lehet - mondta el Tarjányi Péter.

A teljes adás itt visszanézhető:

Hirdetés
Hirdetés