Tarjányi: óriási hírszerzési blamázst követett el Oroszország

Nemzetközi
Hirdetés

Tarjányi szerint már egyértelmű, hogy ez egy óriási blamázs, hogy dezinformációs zavarkeltő csomagként állították be a társadalom felé és nem vették komolyan a figyelmeztetést.

Tarjányi Péter
Tarjányi Péter

Ahogy Ukrajnára mutogat a moszkvai terrortámadás kapcsán a Kreml vezetősége, az tette szükségessé azt, hogy Amerika napvilágra hozza, hogy a hírszerzés milyen információkat adott át Moszkvának. “Ezek döbbenetes információk” - mondta Tarjányi Péter biztonságpolitikai szakértő a Spirit FM-en. Hozzátette: nem csak azért, mert az is kiderült, hogy az Iszlám Állam afganisztáni csoportjának szerveződései Irán és Oroszország felé is elindultak, hanem arról is volt szó, hogy Teherán is tájékoztatást kapott. Ráadásul Irán is jelezte Moszkvának, hogy várható egy terrortámadás.

A hírszerzéshez kapcsolódó kommunikációs háborúban az eset két kérdést is felvet a szakember szerint. Történt-e hiba Moszkva oldaláról? Tarjányi szerint már egyértelmű, hogy ez egy óriási blamázs, hogy dezinformációs zavarkeltő csomagként állították be a társadalom felé és nem vették komolyan a figyelmeztetést.

A másik kérdés pedig az, hogy “nyilvánvalóan okkal teszi ezt a szivárogtatást Washington”. Mégpedig azért, mert Oroszország nem tett le arról a kommunikációs lehetőségről, hogy valahogyan ebből a terrortámadásból felelősként Kijevet hozza ki a végén, egyfajta terrortámogató országként. Sőt, Moszkva már elment odáig, hogy arról beszélt, hogy Kijev adja át azokat az embereket, akik konkrétan felelősek az akcióért - mondta el Tarjányi.

Ez egy olyan fajta zavarkeltés, amitől Tarjányi azt várja, hogy az elkövetkezendő időszakban, ha szükséges, még precízebb információkat ad Washington a tekintetben, hogy akár azt is megmondja, kik kapták meg Oroszországban ezeket a hírszerzési információkat. Kik azok, akik nem tettek semmit a támadással kapcsolatban - azért, hogy ne lehessen egy olyanfajta dezinformációs stratégia mentén Ukrajnát felelőssé tenni egy támadásért, amiben 99,9 százalékban nem ők a felelősök, hanem egy szélsőséges iszlamista szervezet.

A teljes adás itt megtekinthető:

Hirdetés
Hirdetés