Tarjányi Péter nem hisz abban, hogy szándékos orosz támadás történt Lengyelországban

Nemzetközi
Hirdetés

Kedden este rakéta csapódott egy gabonaszállítóba az ukrán határ mellett, a lengyel oldalon, amely következtében két ember meghalt. Bár felröppentek hírek arról, hogy esetleg az oroszok állhanak a dolog hátterében, de a legvalószínűbb, hogy az ukrán légvédelmi rendszer által kilőtt egyik rakéta maradványai zuhanhattak le Lengyelországban.

Bár Moszkva igyekezett leszögezni, hogy nincs köze a dologhoz, a G7-es országok vezetői mégis rendkívüli csúcstalálkozót hívtak össze az ügy miatt. Ha ugyanis a vizsgálatok során mégis az derülne ki, hogy Oroszország lőtte ki szándékosan a rakátét a NATO-tagállamra, akkor akár totális háború is kirobbanhatna a NATO és Oroszország között.

Ennek apropóján hívtuk meg a Spirit FM Aktuál című műsorába Tarjányi Péter biztonságpolitikai szakértőt, hogy kikérjük a véleményét a történtekről. Tarjányi szerint ebben a helyzetben most leginkább türelemre és vizsgálatokra van szükség. A szakértő elmondta: a térségben számtalan hírszerzési műholdrendszer üzemel, amelyek képesek arra, hogy megfigyeljék az ott zajló eseményeket, a NATO pedig ezek segítségével rekonstruálni tudja, hogy mi is történt valójában. Az ilyen rendszereknek köszönhető az Tarjányi szerint, hogy néhány órával az esemény után Joe Biden amerikai elnök már ki tudta jelenteni, hogy az információik szerint 

nem orosz rakétarendszer hajtott végre szándékos csapást Lengyelország ellen.

Tarjányi arra a hírre is reagált, miszerint a történtek után Lengyelország kérte a 4. cikkely szerinti eljárás elindítását a NATO-tól, ez ugyanis szintén arról szól mindössze, hogy a tagállamok megosszák egymással a hírszerzési információikat és ezek alapján kiderülhessen, hogy szándékos orosz támadásról vagy véletlen ukrán balesetről van-e szó. Ha végül arra derül fény, hogy az utóbbi történt, akkor a biztonságpolitikai szakértő szerint a NATO fel fogja szólítani Ukrajnát arra, hogy a jövőben jobban figyeljen oda a légvédelmi rendszere által kilőtt rakétákra. 

"Én egyszerűen 0,0 százalék esélyt adok arra, hogy itt Oroszország részéről valamilyen szándékos cselekmény történt volna."

- nyugtatta a hallgatókat Tarjányi Péter.

A biztonságpolitikai szakértő a legvalószínűbbnek azt tartja, hogy valamilyen tragédia történt. Emlékeztetett továbbá arra is, hogy a '90-es években, amikor a szerb-horvát háború zajlott Magyarország déli határai mentén, akkor hozzánk is csapódtak be raktéták, illetve rakétadarabok. Akkor is az derült ki a vizsgálatok során, hogy nem szándékos támadások történtek a szerbek részéről, amelyet a két ország tisztázni is tudott. 

"Itt is arra látom a legnagyobb esélyt, hogy baleset történt, és hogy ezt tisztázni tudja a NATO Oroszországgal és Ukrajnával."

- jelentette ki Tarjányi Péter.

A teljes beszélgetés ide kattintva hallgatható meg.

Hirdetés
Hirdetés