Tarjányi: Schröder szavai úgy kellenek az oroszoknak, mint egy falat kenyér

Nemzetközi
Hirdetés

Nagy vihart kavart, hogy Gerhard Schröder volt német kancellár úgy nyilatkozott, hogy már tavaly megvolt a békemegállapodás Oroszország és Ukrajna között. Tarjányi Péter biztonságpolitikai szakértő erről azt mondta, hogy még 2022 tavaszán főleg Fehéroroszországban találkoztak ukrán és orosz delegációk, akik nem békéről, hanem elsősorban tűzszünetről, illetve olyan diplomáciai megoldásról tárgyaltak, amik a harcok befejeződéséhez kapcsolódtak. Oroszországban ekkoriban az a kép alakult ki a politikai vezetésben, hogy sikeresek lesznek a hadműveletek, emlékeztetett a biztonságpolitikai szakértő a Spirit FM Ostrom című műsorában. 

Tarjányi Péter
Tarjányi Péter

Schröder nyilatkozatával kapcsolatban Tarjányi azt mondta, hogy összességében abban van igazság, hogy voltak egyeztetések, de ez valójában nem béketárgyalás volt. 

Schröder egyébként komoly orosz kapcsolatokat alakított ki annak idején kancellárként, és több orosz energetikai vállalatnál került tanácsadói, vezetői tisztségbe, fűzte hozzá a biztonságpolitikai szakértő. Nem véletlen, hogy az utóbbi 4-5 hónapban már “kínos” lett Schröder, akivel nem jó megjelenni, akit a német belpolitika szeretne kiszorítani - fogalmazott Tarjányi. Úgy látja, Schröder megszólalásain látszódik, hogy az orosz érdekeket képviseli. A szakértő elmondta, hogy már a saját szövetségesei is felteszik a kérdést: vajon miért képviseli ennyire Oroszország érdekeit?

Ilyen szempontból az, amit ő most elmondott, az orosz kommunikációnak “úgy kell, mint egy falat kenyér”, magyarázta Tarjányi. Hiszen egy komoly nagyhatalom fogalmazott meg olyat, ami egybecseng Vlagyimir Putyin szavaival. És arról beszél, hogy Ukrajnának olyan dolgokat is el kell fogadni, mint ami 2014 után történt, akár Donbasz, akár Luansz tekintetében, és azt is el kell fogadnia Ukrajnának, hogy nem lehet NATO-tagállam, nem csatlakozhat olyan katonai szövetséghez, amely Oroszország érdekeit sértené.

A teljes beszélgetés itt visszanézhető:

Hirdetés
Hirdetés