Tartozik az állam a nyugdíjasoknak?

Belföld
Hirdetés

Egy baranyai nyugdíjas az Alkotmánybíróságon támadta meg azt a rendeletet, amely tavaly júliustól év elejéig visszamenőleg megemelte a nyugdíjakat, de kizárta ebből azokat, akik 2022. január 1-je után mentek nyugdíjba. Farkas András nyugdíjszakértő a Spirit FM Aktuál című műsorában azt mondta: a felvetés jogos, de nem biztos, hogy ez az Alkotmánybíróság hatásköre.

Farkas András szerint a jelenlegi inflációs környezetben rendkívül kiszolgáltatott lehet egy friss nyugdíjas, hiszen szembesülnie kellett azzal, hogy a nyugdíjas infláció akár a nyugdíja egynegyedét elvihette, és csak idén kapta meg az első 15 százalékos emelést.

A kormányzat korábban a nyugdíjasok érdekében járt el, így kétséges, ez az ügy az Alkotmánybíróság elé tartozik-e, ugyanakkor a probléma jogos - jegyezte meg.

A szakértő hangsúlyozta: akik korábban kapták meg a nyugdíjukat, háromszor is részesültek emelésben, azonban akiknek tavaly állapították meg az ellátást, azok minden védelem nélkül szembesültek az inflációval.

Szerinte ha a kormányzat úgy látja, hogy a rendkívüli helyzetben szükséges eltérni a nyugdíjtörvényben rögzített emelési metódustól, akkor bármikor hozhat egy rendeletet, hogy az adott nyugdíjemelés kiterjedjen az aktuális évben megállapított nyugdíjakra is.

Tavaly összességében 14 százalékkal emelkedtek a nyugdíjak, ugyanakkor a KSH által kiadott nyugdíjas inflációs adat szerint ez több mint 15 százalék, vagyis van egy 1,2 százaléknyi tartozása az államnak, ami mintegy 68 milliárd forint értékű tartozás. Ezt a nyugdíjasok már nem kapják meg. Hozzátette: ez csak idézőjeles tartozás, hiszen a jogszabályok ezt szó szerint nem mondják ki, de a jogalkotói szándékból arra lehet következtetni, hogy ha a nyugdíjak vásárlóértékét az inflációval egy szinten akarják tartani, akkor az egész éves infláció tényleges mértékével kellene emelni.

Farkas András elmondta, a tavalyi nyugdíjprémium is alacsonyabb volt, mert most már nem biztos, hogy 4 százalék volt a GDP-növekedés - lehetett akár 5 százalék is, akkor viszont itt is van egyfajta tartozása az államnak.

A teljes beszélgetés itt hallgatható meg:

Hirdetés
Hirdetés