Téved a rendőrség a tüntetéssel kapcsolatban a szakértő szerint

Belföld
Hirdetés

Hegyi Szabolcs, a TASZ munkatársa hangsúlyozta, hogy nincs arra adat, sem felvétel, ami azt bizonyítaná, hogy a tüntetők rátámadtak volna a rendőrökre.

Nyomozást indít az ügyészség a Karmelita kolostornál történtek miatt. A BRFK arról ír, hogy a Karmelita előtti tüntetés be nem jelentett demonstráció volt és ezzel a tüntetők jogsértést követtek el akkor, amikor a többszöri felszólítás ellenére nem távolodtak el a rendőrsorfaltól. Agresszívvá váltak, rendőrökre támadtak, tette hozzá a rendőrség. Az Aktuál című műsor vendége a TASZ gyülekezési jogi szakértője, Hegyi Szabolcs volt a Spirit FM-en.

A tüntetésnek a Karmelita előtti része valóban egy be nem jelentett demonstráció volt, fogalmazott Hegyi Szabolcs, a TASZ (Társaság a Szabadságjogokért) gyülekezési szakértője a Spirit FM Aktuál című műsorában. Hozzátette, hogy emiatt a szervezőnek, aki elmulasztotta a bejelentést, szabálysértési felelősséget kell vállalnia. 

Önmagában azonban az, hogy nincs bejelentve, nem teszi jogszerűtlenné a rendezvényt. Addig, amíg az békés, ugyanolyan alkotmányos védelem illeti meg, mintha be lett volna jelentve. És ez a tüntetés egy jó darabig békés volt

- mondta a TASZ szakértője. Elmondta azt is, hogy a szerdai demonstráció egészen addig békés maradt, amíg a tüntetők el nem kezdték ledönteni a kordonokat. 

Mint mondja, ha indulatosan vagy obszcén szavakat skandálnak a tüntetők, attól az még békés jellegű. Azt is hangsúlyozta Hegyi Szabolcs, hogy nincs arra adat, sem felvétel, ami azt bizonyítaná, hogy a tüntetők rátámadtak volna a rendőrökre. De még maga a rendőrség sem indított olyan eljárást, ami arra mutatna rá, hogy a tüntetők megtámadták az egyenruhásokat. 

A TASZ szerint “súlyos erőszakot követtek el a rendőrök”, a szakértő ezzel kapcsolatban azt mondta, hogy aránytalanná váltak a rendőri intézkedések. Szerinte jóval enyhébb eszközökkel, például testi erő alkalmazásával is meg tudták volna akadályozni, hogy a tüntetők benyomuljanak a Karmelita elé. “Közelről, fejre fújták a könnygázt, gumibotot alkalmaztak. És még egy dolog: nem egy vérszomjas tömegről beszélünk. Diákokról és tanárokról, akikkel szemben készenléti rendőrök álltak. Azt gondolom, hogy voltak ott elegen, hogy könnygáz alkalmazása nélkül is meg tudták volna akadályozni, hogy a Karmelita elé odaérjenek a tüntetők” - fogalmazott.

A teljes beszélgetést ide kattintva hallgathatja meg:

Hirdetés
Hirdetés