Tordai: a Hír TV emberei egyre vállalhatatlanabb dolgokat mondanak

Belföld
Hirdetés

Tavaly decemberben a Hír TV riporterét vonta kérdőre Tordai Bence a nyilvánosságra került telefonbeszélgetése miatt. A csatorna egy hangfelvételt mutatott be, amelyben a Párbeszéd politikusa tanácsokat adott egy magát a Tanítanék mozgalom aktivistájának kiadó személynek. Az országgyűlési képviselő akkor kijelentett: vizsgálatot kezdeményeznek a honvédelmi miniszternél, a MÚOSZ Etikai Bizottságához fordulnak és eljárást indítanak a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóságnál (NAIH).

A politikus a Spirit FM Aktuál című műsorában elmondta: a MÚOSZ etikai bizottsága döntést hozott, melyet méltányosnak tart.

„Nagyjából körül rajzolta, hogy mik azok a keretek, amiket egy újságírónak be kell tartania. Például, hogy megtévesztéssel és titkos hangfelvételek készítésével nem lehet operálni az újságírói etika területén.”

A bizottság ugyanakkor arra is felhívta a figyelmet, hogy döntésüket ne használják politikai célokra, és ne kommunikálják.

„Remélem, hogy tanultak az érintettek belőle. Bár, ahogy elnézem a Hír TV mostani tevékenységét, hát rájuk jár a rúd, az embereik egyre vállalhatatlanabb dolgokat mondanak, és még véletlenül sem jön bocsánatkérés vagy elhatárolódás.” – jegyezte meg Tordai Bence. „Lehet, hogy az nem volt direkt, amikor a melegek kiirtásáról értekezett az egyik nagyszerűnek nem nevezhető beszélő fejük, és suttyomban aztán levették az adást a honlapjukról, de véletlenül sem mondták azt, hogy ez így nem oké, hogy gyűlöletbeszédet terjesztenek.”

A törvénytervezet kapcsán, amely a rágalmazást és becsületsértést tekintve kivonja a forgalomból a sajtóetikai vétséget azt mondta: „Meglepően olvastam, mert a Fidesz-kormány mindig arra büszke, hogy szigorítja a Büntető Törvénykönyvet, és nem is emlékszem, hogy mikor volt utoljára, hogy enyhítettek a büntetési tételeken és a szankciók lehetőségén általában. Úgy látszik, hogy a gyűlöletbeszédet alkalmazó újságírók védelmében hajlandóak erre.”

„A Fidesz többség meg akarja védeni a véresszájú és véres tollú újságíróikat, nehogy börtön fenyegesse őket, akkor se, hogyha súlyos gyűlöletkampányokat valósítanak meg. Hát ez, hogy is mondjam, aggasztó.” –összegezte meglátását Tordai Bence.

A teljes beszélgetés itt meghallgatható:

Hirdetés
Hirdetés