Toroczkai László: Én is felkerültem az ukrán halállistára

Belföld
Hirdetés

Az elmúlt napokban jelentős diplomáciai botrányt robbantott ki Toroczkai László, a Mi Hazánk Mozgalom elnöke azzal, hogy egy olyan képet osztott meg a Twitter-oldalán a lengyel függetlenség napja alkalmából, amely 1939-ben készült a lengyel-magyar határon, miután Kárpátalját Magyarországhoz csatolták. A fotó mellé bejegyzésében azt írta:

"Ma van a lengyel függetlenség napja. Isten áldja Lengyelországot! Találkozzunk újra a közös lengyel–magyar határon!"

Az ukrán külügyminisztérium nem is hagyta szó nélkül a dolgot. Oleg Nyikolenko, a tárca szóvívője Facebook-oldalán reagált az esetre, posztjában pedig arra szólította fel a magyar kormányt, hogy határolódjanak el nyilvánosan a magyar politikus kijelentésétől. 

"Egy történelmi tényt osztottam meg" - reagált az ukrán kritikára Toroczkai László a Spirit FM Aktuál című műsorában. 

A Mi Hazánk Mozgalom elnöke szerint az ukrán külügyminisztériumnak inkább akkor kellett volna megszólalnia, amikor jogsérelem érte a Kárpátalján élő magyarokat, vagy akkor amikor éppen az adás előtt derült ki, hogy maga is rákerült arra az úgynevezett "ukrán hallálistára", amelyen már számos magyar politikus és közéleti szerepelő neve is megtalálható, akik a készítők szerint Ukrajna "ellenségei". 

"Azért álljon már meg a menet! Ne a kijevi rezsim döntse már el azt, hogy mi magyarok emlékezhetünk-e egy ilyen történelmi eseményre, hiszen ez egy 1939-es fotó volt, nem egy 2022-es!"

- fakadt ki Toroczkai László. 

A teljes beszélgetés ide kattintva hallgatható meg.

Hirdetés
Hirdetés