“Tragédia”, ami a becsődölt vendéglátósokkal történt

Belföld
Hirdetés

Soha nem volt könnyű a vendéglátás, még a csúcsidőszakban sem, hiszen ez egy lelkileg, fizikailag és szellemileg embert próbáló munka - fogalmazott Kovács László, a Magyar Vendéglátók Ipartestületének elnöke a Spirit FM Több-Kevesebb című műsorában. Úgy véli, hogy amikor a covid alatt 8 hónapig zárva voltak a vendéglátóegységek, gyászévnek mondható. 

Ezután elkezdtek talpra állni, de a különböző, lokális körülményekre való tekintettel nehéz egységesen értékelni, többen bezártak.

2022. júniusától 2023. júniusáig mintegy 2000 üzlet ment tönkre, vagyis ebben az intervallumban, naponta átlagosan 5 kényszerült bezárásra - tette hozzá az elnök. 2019 és 2023 között összesen 5500 üzlet zárt be, és ez sokkal több, mint amire a pandémia kitörésekor számítottak. Kiderült az is, hogy a vendéglátás 99 százaléka KKV, ebből a 90 százalék pedig mikrovállalkozás, vagyis 10 embernél kevesebb van, ami azt jelenti, hogy ők tipikusan családi vállalkozások, akiken alapul a magyar vendéglátás.

“Ez a tragédia” - mondta az elnök, ugyanis azok, akik tönkrementek, nem élvezhetik azt, amit a talpon maradottak, hogy majdnem azt a csúcsforgalmat most megcsinálták, mint 2019-ben. “Aki talpon maradt, az jól járt” - fűzte hozzá Kovács László.

A pandémia következtében elfogytak a tartalékok, kimerültek a családi kasszák - sorolta Kovács László. Miután elfogytak a tartalékok, és a vállalkozások várták, hogy újra elinduljon az élet, akkor jött az orosz-ukrán háború, a gázár robbanása, az izraeli háború: sok olyan hatás, ami következtében a költekezési szándék csökkent - magyarázta az elnök, hogy mi volt az oka, hogy ennyien csődbe mentek. Ráadásul az infláció is arra sarkallta az embereket, hogy óvatosabban költsenek.

Szerényebb mértékben emelt a vendéglátás, mint az indokolt lett volna - jegyezte meg Kovács László. 24 százalékos infláció volt a vendéglátásban, míg az élelmiszer inflációja 40 százalékos volt 2022-2023 között. 

Egyébként pozitívan állnak az idei évhez, és azt mondja, hogy mindenkinek az érdeke, hogy sikeresen dolgozzon. 

Szóba került az is, hogy “iszonyú munkaerőhiány volt”, főleg a kisegítő tevékenységekre, de ez mára konszolidálódott.

A teljes adás itt visszahallgatható:

Hirdetés
Hirdetés