Trianon térképei és ami mögöttük van

Belföld
Hirdetés

Hogyan tudnak torzítani a térképek? Miért nem fogadták el a magyarok által készített térképeket a trianoni békediktátum előtt? Ezekről a kérdésekről is beszélgettünk Jenei Jánossal, a Magyarságkutató Intézet tudományos segédmunkatársával az Eredet legutóbbi adásában. 

Jeney János nemrég egy konferencián vett részt Barcelonában, ahol egy szekciót vezetett a közép-európai többnyelvű régiókról. A célja az volt, hogy a Magyarságkutató Intézet és Magyarország szempontjából is bemutassa a kisebbségi kérdést a nemzetközi közösség előtt. Ez különös megvilágításba került a trianoni béke fényében. 

„Azt kell látni, hogy a külföldi közönség nem érti, hogy az ott élő magyarság nem bevándorló. (…) A Kárpátokon túli román ember megkérdezte tőlem, hogy miért él ez a sok magyar Romániában. Na, most erre nyilván lehet viccesen válaszolni, ezt én is szeretném tudni, hogy miért Romániában él, de igazából ez azt mutatja, hogy ők a saját történelmüket nem ismerik, és azt nem tudják, hogy milyen területek tartoznak a mai Romániához” – mondta Jeney János. 

Jeney János korábban több térképet is bemutatott különböző eseményeken, konferenciákon a trianoni békediktátum után elszakított területekről. A térképek értelmezési és készítési szempontjairól is beszélt a műsorban, ami visszahallgatható itt: 

Hirdetés
Hirdetés