Úgy tűnik, hatalmas a baj a Dunaferrnél

Belföld
Hirdetés

Bár a dunaújvárosi vasmű pozitív hírekről számolt be, a polgármester szerint ezt csak a sajtónak szólt, valójában nem termel a cég.

Pintér Tamás, Dunaújváros polgármestere a Spirit FM Nagykép című műsorának vendégeként az önkormanyzati választások kapcsán beszélgetett Hont Andrásekkal, ahol kitért a vasmű helyzetére, meghökkentő dolgokat mondva.

Emlékeztetett, hogy az egykori Dunaferrnek új tulajdonosa van, az indiai Liberty Steel. A cég hétfőn adott ki egy közleményt azzal kapcsolatosan, hogy újraindítják a hengerműveket. A polgármester azonban elmondta: mindenki tudta a városban, hogy ez egy sajtóhír, az igazság pedig az, hogy olyan kevés az alapanyag, hogy látható, hogy valójában nem termel a cég és egyre kevesebb a munka.

Rengeteg dolgozót elbocsátottak, sokakat nem is közvetlenül a vasmű foglalkoztatott, hanem az elmúlt években kialakult gyakorlatként a belső munkavállalókat külső cégekbe szervezték ki és úgy visszafoglalkoztatták őket. Ezen dolgozók közül több ezren elveszítették most a munkájukat - hangsúlyozta Pintér Tamás. Hozzátette, hogy látni, hogy acélgyártás nem történik, a kohók továbbra is állnak. Ennek az a következménye, hogy nem lesz többet acélgyártás Magyarországon és csak a külföldről behozott anyagok hengerlését tudják megvalósítani - fogalmazott.

Ezeket a kohókat pedig valószínűleg már nem is fogják tudni újraindítani. Újabb fajta technológiával fognak próbálkozni, az elektroacéllal, de ennek a kiépítése több év, illetve képzések szükségesek hozzá. Sajnos ez a folyamat hosszú lesz - figyelmeztetett az adásban a polgármester.

Kérdésre elmondta Pintér Tamás, hogy csak nagyjából lehet megbecsülni, mennyien dolgoznak Liberty Dunaújvárosban, körülbelül 4-5 ezer emberről lehet szó, nekik a felük dunaújvárosi. A bedolgozós külsős cégeken keresztül pedig további több ezren dolgoznak még a vasműben. 

Ráadásul ha nem lesz Dunaújvárosban acélelőállítás, az az ezekre ráépülő gyáregységeket is érinti, hiszen ők sem fognak tudni tovább működni, termelni. Mint mondta Pintés, ezekben az egységekben is rendkívül komoly állomány van, “akiket hogyha elbocsátanak, nagyon komoly problémával fog találkozni Dunaújváros, nagyon sok embernek okoz majd megélhetési problémát, ha nem fognak tudni ott dolgozni”.

Felidézte a polgármester, hogy a kormány adott egy több milliárd forintos hitelt az átmeneti időszakra, amíg az új cég hivatalosan is tulajdonos lett a vasműben. A polgármester örült ennek a hitelnek, viszont sajnálattal tapasztalta, hogy mégis sokakat elbocsátottak.

Szerinte az elektroacél behozatalával még több ember elveszíti a munkáját, mert ennek a gyártási folyamatnak nincs olyan nagy emberigénye, mint volt a kohászatnak.

Kitért arra, hogy a mai napig megérzik, hogy az egykoron a Dunaferr által támogatott sportélet a mostani támogatás hiánya miatt visszaesett. Az önkormányzat mégis próbál helytállni, Pintér Tamás úgy fogalmazott, hogy szívügyük a sport, és mivel sok fiatal, gyermek sportol, szeretnék ezt megőrizni a városban.

A teljes beszélgetés szerda este 7 órától hallgatható meg a Spirit FM Nagykép című műsorában.

Hirdetés
Hirdetés