Új javaslatcsomag: Gémesi György személyes meghallgatást kért Lázár Jánostól

Belföld
Hirdetés

Karácsony Gergely szerint súlyos probléma, hogy az önkormányzati vagy állami forrásból megvalósuló beruházások a jövőben a minisztérium vezetésével zajlanának le. A Magyar Önkormányzatok Szövetsége találkozni akar az Európai Parlament költségvetési végrehajtó bizottságával, amely május közepén Magyarországra látogat. Gémesi György, a MÖSZ elnöke, Gödöllő polgármestere a Spirit FM Aktuál című műsorában azt mondta: más önkormányzati szövetségeket is meghívnának erre a találkozóra.

Mint mondta, szerdán el is fogja küldeni az ezzel kapcsolatos levelet. Gémesi György szerint a készülő jogszabály átírná az építési törvényt is, és a források felhasználásának folyamatát is, vagyis minden beruházással kapcsolatban központilag döntenének, ennek komoly veszélyei vannak. A korrupciós kockázati index a kormányzati és az önkormányzati beruházások között 5:1, ezek objektív adatok - hívta fel a figyelmet, hozzátéve: a hatékonyság kérdése is problémát okozhat, hiszen ehhez ki kell építeni egy apparátust, amit a nagy rendszerek tehetetlensége fog jellemezni, emiatt csúszhatnak a határidők.

"Arról már nem is beszélek, hogy adott esetben a források odaítélésénél milyen politikai hátszelet kap egyik vagy másik pályázat" - jegyezte meg. Szerinte az önkormányzatok komoly kontroll alatt vannak, nem gondolja, hogy ebben a dologban nem tudnának jobban teljesíteni helyben, mint amit esetleg a kormányzati szándék szeretne elérni.

Gémesi György elmondta: "normális kapcsolatban" vannak Lázár Jánossal, de politikailag az évek során eltávolodtak egymástól, korábban egy időben együtt voltak polgármesterek és országgyűlési képviselők is. Mint mondta, kért Lázár Jánostól személyes meghallgatási időpontot, hogy erről tudjanak tárgyalni, erre a miniszter nyitott, de még nem került rá sor - tette hozzá.

Hirdetés
Hirdetés