Ujhelyi István: félő, hogy egy újabb előválasztás csak az ellenzéki pártok közötti szkanderozás lenne

Belföld
Hirdetés

A független európai parlamenti képviselő a Spirit FM Aktuál című műsorában úgy vélekedett: az önkormányzati és az EP-választásokon is az dönti el az ellenzék sorsát, hogy az egymással való vetélkedés helyett az országos hálózat kialakításában tudnak-e együttműködni. Emellett azt is kijelentette: mozgalma nem kíván párttá alakulni.

Ujhelyi István az egészségügyre fordítható uniós források koordinált felhasználását kezdeményezi. A képviselő azt mondta: a kormányzat olyan irányítási modellt dolgozott ki, ami elfogadhatatlan a szakmának, a háziorvosi rendelőket fenntartó praxisok sorra jelentik be, hogy csődbe fognak menni a rezsiköltségek emelkedése miatt - a magyar egészségügy romokban hever.

Mint mondta, az egészségügy kizárólagosan tagállami hatáskör. Az uniós forrásokból tudtak a kormányok a fejlesztésekre pénzt fordítani, Brüsszel pedig nem nyúlt hozzá az ágazathoz, javaslatokat sem tett. Ujhelyi István programját, az Európai Egészségügyi Uniót az EU elfogadta, ennek keretében kidolgoznak egy olyan szolgáltatási minimumot, amit minden tagállamnak be kell tartani.

A képviselő szerint a magyar kormányzat többször megírta neki, hogy ezt a programot szuverenitási kérdésnek tartja, innentől kezdve, ha nem akarnak részt venni, ki lesznek hagyva - mondta Ujhelyi István.

Együttműködés?

Hivatkozás másolása

A Republikon Intézet kutatása szerint a választók nagy része azt szeretné, hogy minél kevesebb ellenzéki párt legyen. A képviselő szerint "a NER boszorkánykonyhája" azért találta ki, hogy vonják össze az önkormányzati és az európai parlamenti választásokat, hogy nehéz helyzetbe hozza az ellenzéki pártokat. Ujhelyi István kijelentette: mozgalma nem akar párttá alakulni, mert ha a pártok nem tudnak tömbösödni, az a Fidesz érdeke.

Mint fogalmazott, ki kell, hogy alakuljon néhány nagy ellenzéki tömb, régen azt szerette volna, hogy az MSZP legyen ennek az egyik mágnese, de a párt vezetői akkor "kinyírták ezt az ötletet". Egy biztos: az önkormányzati és az EP-választásokon is az dönti el az ellenzék sorsát, hogy az egymással való vetélkedés helyett az országos hálózat kialakításában tudnak-e együttműködni.

"Magyarország az utolsó óráit nyögi a NER súlya alatt" - mondta a független politikus.

Hangsúlyozta: nem hisz abban, hogy budapesti alkuknak kell megszületni az ellenzéki pártok között, mert ezt nem egyfajta helyosztásként kell felfogni. Kijelentette: már nem hisz az előválasztásban, mert az országgyűlési választásoknál látszott, hogy az egyes pártok megmozgatják helyben a saját, könnyen elérhető szavazóikat, de nem biztos, hogy ez tükrözi a teljes választókerület szavazóinak hangulatát. Félő, hogy egy újabb előválasztás csak az ellenzéki pártok közötti szkanderozás lenne - jegyezte meg.

A teljes beszélgetés itt hallgatható meg:

Hirdetés
Hirdetés