Ujhelyi: ekkor lehetnek az önkormányzati- és EP-választások

Belföld
Hirdetés

Ujhelyi István független EP-képviselő volt a hétfő reggeli Aktuál vendége a Spirit FM-en. A képviselő beszélt a szankciós listákról, valamint az önkormányzati- és EP-választásról is.

Az Európai Unió az orosz-ukrán háború kapcsán újabb, 71 személyt tervez felvenni a szankciós listára, a magyar kormány pedig ebből 3 személyt nem engedne felkerülni. Ujhelyi István független EP-képviselő kérdésre tisztázta, hogy ezeket az ügyeket “az Európai Bizottság nem köti össze”, az Európai Bizottság a magyar jogállamiság vizsgálatát a kormány ezen lépései nem befolyásolják. A képviselő a Spirit FM Aktuál című műsorában ugyanakkor emlékeztetett arra, hogy az eddigi szankciók mindegyikét elfogadta a magyar kormány, “ott, ahol szakmailag indokolható kifogása volt Magyarországnak, ott azt a többi tagállam képviselője elfogadta, módosította, vagy éppen kaptunk felmentést”. 

Eltérő stratégiával készülnek az ellenzéki pártok a 2024-es EP- és az önkormányzati választásokra, mondta Ujhelyi István. A képviselő azt mondja, úgy tudja, június 9-én lesz a szavazás. A különböző tagállamok és az Európai Parlament egyeztetése alapján valószínűleg erre az időpontra kell készülni.

“Az önkormányzati választásokon egyszerűen kötelező a közös front kialakítása, hiszen akár 1 vagy 2 erősebbnek számító ellenzéki jelölt, ha elindult, akkor garantált” a fideszes győzelem, mondta az EP-képviselő. “Ugyanakkor az EP-választásokon, hogyha jól figyelem, majdnem mindegyik ellenzéki párt azt mondja, hogy megpróbálja magát megmérettetni” - osztotta meg tapasztalatát Ujhelyi. Mint mondja, az ellenzéki szavazóknak azt kell mérlegelni, hogy minden 5 százalék alatti teljesítő párt szavazatai elvesznek. 

A teljes beszélgetés itt meghallgatható:

Hirdetés
Hirdetés