Ünnepi koccintás és szakértői tanácsok a magyar borok világából
Magyarországon minden ünnepi alkalomhoz és tipikus hazai fogáshoz találhatunk klasszikus borpárt, hiszen a választék rendkívül gazdag.
Blazsovszky Péter, a Magyar Bormarketing Ügynökség gasztronómiai szakértője szerint az év végi készülődés során érdemes a borokra is úgy tekinteni, mint az ünnepi asztal szerves részére, sőt a tokaji aszút sem kellene csupán az év egyetlen napjára korlátozni. Ez a különleges desszertbor ugyanis a magas sav- és cukortartalma miatt az átlagosnál sokkal jobban bírja az oxidációt, így egyetlen pohár elfogyasztása után nyugodtan visszatehetjük a hűtőbe, mert nem fog tönkremenni. A pezsgők esetében azonban már más a helyzet, hiszen ott a buborékok gyorsan elillannak, és bár a közhiedelemmel ellentétben a palackba lógatott kiskanál semmit sem ér, egy speciális pezsgőzárral egy-két nappal meghosszabbíthatjuk az ital élettartamát.
A karácsonyi menüsor összeállításakor érdemes a fogásokhoz igazítani az italokat, hogy az este valódi gasztronómiai élménnyé váljon a család számára. A húsmentes szentesték népszerű fogásaihoz, mint például a halászléhez vagy a harcsapaprikáshoz kiváló választás lehet egy könnyed kadarka, míg a rántott halak mellé remekül illik egy balatoni olaszrizling vagy egy szürkebarát. A későbbi napok nehezebb, káposztás ételeihez, valamint a szilveszteri korhelyleveshez a somlói juhfark vagy a furmint karakteres savai nyújtanak tökéletes kiegészítést.
Amikor vendégségbe megyünk és bort viszünk ajándékba, fontos szempont a személyesség, hiszen ha ismerjük a házigazda ízlését, az biztos kiindulópont, de akkor sem hibázunk, ha egy olyan tételt választunk, amely nekünk is nagy kedvencünk volt a közelmúltban. Kerülni kell a polcon évek óta porosodó, besárgult palackok továbbajándékozását, helyette olyan bort érdemes adni, amely az adott pillanatban éppen a legszebb formáját mutatja. Az árcímke és a minőség nem mindig mozog együtt, ezért a nagy áruházi kínálatban érdemes a címkék üzenetére figyelni, vagy szaküzletekben segítséget kérni, ahol akár meg is kóstolhatjuk a kiválasztott tételt.
A jelenlegi piaci trendek azt mutatják, hogy a fogyasztók egyre inkább a könnyedebb, alacsonyabb alkoholtartalmú, gyümölcsös és fűszeres fehérborokat keresik a nehéz vörösborok helyett, miközben a pezsgő világszerte töretlen népszerűségnek örvend. Az üzleti ajándékozásnál azonban érdemes figyelembe venni az etikettet, miszerint a választott bor értékét tanácsos az adott beosztás súlyához igazítani, hogy elkerüljük az udvariatlanságot. A minőségi magyar borok fogyasztása nemcsak az ünnepeket teheti szebbé, hanem a mindennapok kulturált élvezetét is szolgálhatja.
A teljes adás visszanézhető a Spirit FM YouTube csatornáján.