Űrkutatás: Ha más nemzetnek is megéri, miért ne nekünk érné meg?

Belföld
Hirdetés

Kik vannak az űrkutatás pályáján? – kutatták a válaszokat a Nagykép című műsorban a Spirit FM-en. A vendégek, Ferencz Orsolya, űrkutatásért felelős miniszteri biztos és Bella Szabolcs, az Európai Űrügynökség Iparbizottság magyar delegációjának tanácsadója segítettek kibontani a témát és megérteni az iparág fogalmait, múltját, jelenét és a jövőjét.

Az adásban kiderült, hogy már közel nem néhány nemzet a főszereplője az űrkutatásnak, űrtevékenységnek, és az űriparnak, hanem globálissá vált ez az iparág is.

„Nagyon sok győztes van, nehéz lenne egy aranyérmet kiosztani.” – mondta Ferencz Orsolya.

Bella Szabolcs tisztázta, miért érdemes az űr téma során megérten három fontos fogalmat: űrkutatás, űrtevékenység és űripar. Mindez azért is fontos, mert mikor egy ország helyét, szerepét keressük, akkor érdemes tisztázni, hogy mely fogalom szerint szemléljük a kérdést.

Sokan szkeptikusak, miért éri meg napjainkban az űr területével foglalkozni. Ferencz Orsolya azonban kiemelte: míg korábban 3-4 ezer űreszköz volt a Föld körül, napjainkban 9-10 ezer található, amelynek fele Elon Musk tulajdonában áll. Mint mondja, lehetőségek tárháza van az űriparban.Hozzátette: egy a hat arányos megtérüléssel számolhatnak azok a szereplők, akik ezzel foglalkoznak.

„Ha más nemzetnek is megéri, miért ne nekünk érné meg?” – tette fel a kérdést a miniszteri biztos.

Milyen mérföldköveik vannak az űrkutatásnak, melyek voltak a sarokpontok? – keresték a válaszokat a műsorban.

A műsor során azt is elemezték, miért olyan fontos az űrkutatással, fejlesztéssel foglalkozni, mint nemzet is.

„Leírhatjuk egy sütemény receptjét, de nem ugyanazt kapjuk vissza. Fontos az egyén. Ha a tudást elveszítjük, azt nehéz visszahozni.” – példázta hasonlattal a kérdést Bella Szabolcs.

Ferencz Orsolya hozzátette, ha tudunk biciklizni, de nem tanítjuk meg a gyermekeinket, elvész. A tudás meg tud születni, de el tud veszni. Kritikus dolog, hogy a társadalom hagyja elveszni, vagy teremt olyan platformokat, amelyen megőrzi azokat. 

A műsorban elhangzott: most nem tudunk a Holdra szállni. Akkor milyen bizonyítékot tudunk rá szolgáltatni, hogy valaha járt ott ember? - merült fel a kérdés Hont Andrástól.

Bella Szabolcs elmondta, hogy járt-e ember, azt most nem tudjuk bizonyítani, azt akkor lehetett, de most azt tudjuk és látjuk, hogy eszközök vannak a Hold felszínén, amelyek azt mutatják, jártunk ott korábban.

Fontos kérdés lesz, miért leszünk a Holdon, és a jövőnket meghatározza, hogy az iparágban milyen fejlődés lesz. Nagy kérdés, mi fog történni a Holdon? 

A Holdon vannak nyersanyagok, amelyeknek gazdasági és politikai jelentősége is van - mondták el a szakemberek. 

Az űr kérdésköre a jogászokat is komoly feladatok elé állítja. Nehéz feladat lesz az űrtörvények kialakítása, a definíciók elkészítése folyamatban van. Ezekben még sok a vita és nem olyan egyszerű kérdés, hogy kinek milyen jogai vannak, kinek milyen felelőssége van és mit lehet megtenni? 

A teljes adás itt meghallgatható:

Hirdetés
Hirdetés
Címkék: