Üzemanyagárak: átmenetileg örülhetünk, de aztán jön a feketeleves?

Belföld
Hirdetés

Péntektől a benzin nagykereskedelmi ára nem változik, a gázolaj beszerzési ára viszont csökken bruttó 8 forinttal. Bujdos Eszter, a holtankoljak.hu ügyvezetője a Spirit FM Aktuál című műsorában azt mondta, a következő időszakban akár plusz-mínusz 20 forintos változások is jöhetnek.

A mostani árcsökkenési tendenciát leginkább az indokolta, hogy a bankcsőd-hírek miatt nagyot csökkent az olaj ára, ez a hazai üzemanyagárakra is hatással van. Mint mondta, most a benzin és a gázolaj átlagára is 605 forint körül mozog, de már közel a kutak 20 százalékánál 5-össel kezdődő árak is vannak.

Az egyes kutak között vannak különbségek, az automata kutakon és a kis benzinkutakon olcsóbban lehet tankolni, de azt, hogy a következő hetekben hogy alakulnak az árak, a forint dollárhoz mért árfolyama fogja meghatározni, de Bujdos Eszter arra számít, az olaj árának csökkenése miatt a jövő héten tovább eshetnek az árak. Az 500 forintos árat nem fogjuk elérni, de a következő időszakban plusz-mínusz húsz forintos változások is jöhetnek - tette hozzá.

A holtankoljak.hu ügyvezetője szerint azonban a következő időszak olyan emelkedést hozhat, ami az év második felében bebetonozhatja az árakat akár 650 forintos árszinten. 

A legolcsóbb és a legdrágább kút között 50 forintos különbség is lehet. Az autópályák mellett a legdrágább az üzemanyag, itt akár 20 forinttal is többe kerülhet, mint egy városi benzinkúton. A kis kutakon olcsóbb az üzemanyag, ők ugyanis így próbálják visszaszerezni a vásárlóikat, az automata kutak pedig azért engedhetik meg maguknak az alacsonyabb árat, mert kevesebb élő munkaerőt alkalmaznak - fejtette ki.

A kis benzinkutak problémája megoldódott, mindenhol van üzemanyag, az most a kérdés, hogy vissza tud-e rendeződni mindaz, ami a hatósági áras időszak alatt átalakult - mondta Bujdos Eszter.

Hirdetés
Hirdetés