Üzenet az oroszoknak: ideje lenne haladni

Belföld
Hirdetés

Európa nem áll Paks 2 útjában, derült ki a Spirit FM Több-Kevesebb című műsorából.

Az orosz-ukrán háború miatt az Oroszországra vonatkozó szankciók között a Paks 2-re vonatkozó mentesség eddig mindig szerepelt, a magyar külügy gondosan figyelt arra, hogy a szankciók ne vonatkozhassanak összességében a nukleáris energiára, hiszen az atomerőművek fontos szerepet játszanak. A Paks 2 projekt pedig kifejezetten nevesítve volt - magyarázta Aszódi Attila, a BME Természettudomány Karának dékánja a Spirit FM Több-Kevesebb című műsorában. A szankciós csomagban egyébként legalább tízszer szerepelt Paks 2 név szerint említve, kivételként.

Most egy általános, teljes körű mentességet fogadtatott el a magyar külügy. “Szerintem ezt jól tette”, mert így nem merül fel az a kérdés, hogy valamelyik európai kormány kételkedik abban, hogy lehetséges-e egy adott tevékenységet engednie mondjuk egy vállalatának, mondta Aszódi Attila. Jelenleg egyébként a helyszínen osztrák, német cégek dolgoznak, de egyéb európai országokból is fontos beszállítók vannak.

Ez az egész pedig a dékán szerint azt mutatja az orosz fél felé, hogy az európai összpolitika szándékai szerint nincsen korlátozás, úgyhogy “tessék nyugodtan tovább haladni”. Ez szerinte üzenet az orosz félnek, hogy ideje lenne haladni.

Ahhoz, hogy az erőmű meg tudjon épülni a 2030-as évek elejére, ahhoz az orosz fővállalkozónak meg kell indulnia, és ténylegesen el kell kezdődnie az építkezési tevékenységnek.

Most nem halad olyan ütemben a projekt, mint ahogyan a szerződés szerint haladnia kellene - szögezte le a dékán. Aszódi Attila úgy látja, hogy a legmagasabb orosz politikai szinteken elköteleződés van, és akarják, hogy Paks 2 megvalósuljon, hogy a munkavégzés szintjén miért nem haladnak a szerződés szerinti ütemben, ezt nem tudja.

Hirdetés
Hirdetés