V. Naszályi Márta: Nem igaz, amit Böröcz László állít

Belföld
Hirdetés

Az I. kerület gazdálkodása stabil, a képviselő-testület egyhangúan fogadta el a költségvetést, ezért optimistán tekint az évre – összegezte az I. kerület helyzetét V. Naszályi Márta polgármester a Spirit FM Partvonal című műsorában. 

Böröcz László, az I. kerületi Fidesz elnöke a Spirit FM Exkluzív című műsorában pár nappal korábban nehezményezte, hogy nem látja, hova tűnt 4 milliárd forint a kerület tartalékából. Arról beszélt, hogy míg 2019-ben 10 milliárd tartaléka volt a kerületnek, addig mostanra 6 milliárd maradt.

„A Böröcz László által mondott számok nem igazak. Azt szeretném, hogy a tényeknél maradjunk” – reagálta V. Naszályi Márta.  A polgármesteri átadás-átvétel jegyzőkönyvére hivatkozva azt mondta, hogy 2019 októberében 7,5 milliárd forintnyi értékpapír volt az önkormányzat tulajdonában, és nagyjából 2,5 milliárd készpénz az önkormányzat bankszámláin, illetve 31 milliónyi tartalékuk volt.

Most van 6 milliárd forint lekötve, 3 milliárdnyi tartalék, és közel 4 milliárdnyi tartalék a bankszámlákon – szögezte le a polgármester.

Reagált arra is, hogy a kerület vezető pozícióiban miért nagy a fluktuáció, és miért betöltetlen a gazdasági vezetői tisztség. „Tekintve, hogy milyen állapotban vettük át az önkormányzat költségvetését, nem csodálom azt, hogy a gazdasági vezetők nehezen küzdenek ezzel a helyzettel” – közölte V. Naszályi, majd hozzátette, hogy a gazdasági vezetésre kiírt pályázat úgy tűnik, hogy sikeres lett, és reméli, hogy pár héten belül üdvözölhetik az új gazdasági igazgatót.

Polgármesteri hatáskör

Hivatkozás másolása

A polgármester szerint a kormánypárti többség minden módon próbálja az ő jogait csorbítani. Mint mondta, ezt az átláthatóság és demokrácia növelésére való hivatkozással teszik, de valójában olyan döntéseket is a Bizottságok hatáskörébe rendelnek, amelyek lassítják a döntéshozatalt.

„Valójában itt arról van szó, hogy mindent szeretnének maguk alá besöpörni” – fogalmazott, majd hozzátette, hogy ennek egyik legfontosabb példájának tartja, hogy a kormánypárti többség elérte a kerületi újság, a Várnegyed újság megszüntetését, ami szerinte a kerületi tájékoztatás legfontosabb eszköze volt.

„Folyamatosan azon dolgoznak, hogy tőlem mint polgármestertől a kerületiek tájékoztatásának jogát és eszközeit elvegyék. Ez egyébként törvényellenes” – jelentette ki.

Bérlakások ügye

Hivatkozás másolása

A bérlakások kérdése már hónapok óta előkerül a nyilvánosságban. Ezzel kapcsolatban a polgármester most azt mondta, hogy a lakók azzal lettek biztatva, hogy a bejelentésük után hat hónappal megvalósulhat a vétel, de ez esélytelen, mert 4 hónapba telt mire megkapták a Műemlékvédelmi Hatóságtól az érintett épületek listáját. V. Naszályi szerint a törvény nem fogalmaz egyértelműen, ezért lakók azt gondolják, hogy a törvényben az áll, hogy az vehesse meg, aki a 90-es években nem vehette meg, de a törvényben nem ez van, hanem tételesen fel van sorolva, hogy kik vehetik meg – mondta.

„Az önkormányzat tényleg nagyon sok munkát öl abba, hogy minél gyorsabban kialakítsuk a társasházakat, és minél gyorsabban megvehessék azok a lakók, akik a 90-es években nem vehették meg” – tette hozzá a polgármester.

Szerinte Böröcz László ezzel az üggyel próbálta megnyerni a 2022-es választásokat, de nem sikerült, Csárdi Antal húzta be a voksolást. „Ilyen módon próbál a jövő évi önkormányzati választásokra magának politikai tőkét kovácsolni” – tette hozzá.

Hirdetés
Hirdetés