Valami fontosat üzent Putyin Navalnij halálával

Nemzetközi
Hirdetés

Egyre inkább zavaros az a helyzet, ami Alekszej Navalnij halála körül kialakult - mondta el Tarjányi Péter biztonságpolitikai szakértő a Spirit FM Ostrom című műsorában. A szakértő szerint a következő 1-2 évben nem is fogunk tisztán látni.

Tarjányi Péter biztonságpolitikai szakértő
Tarjányi Péter biztonságpolitikai szakértő

Az, hogy konkrétan mi és hogyan történt, ahhoz több dologra lenne szükség - mondta Tarjányi Péter. Például fontos lenne, hogy a család megkapja Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikus holttestét. Nem csupán a temetés miatt, hanem akkor független orvosi vizsgálatokat is el lehetne végezni. Minél tovább “játszik” egy hatalom azzal, hogy egy holttestet mikor és hogy ad vissza, annál nagyobb az esélye annak, hogy azon a holttesten olyan nyomokat tüntetnek el, amiken keresztül például különböző mérgezéses tüneteket vagy mérgezéses beavatkozásokat lehetne kimutatni - magyarázta a szakértő a Spirit FM Ostrom című műsorában.

Pontosan tudja Oroszország kormányzata, hogy mit miért tesz - szögezte le Tarjányi Péter hozzátéve: egy forgatókönyvön haladnak, ami miatt Navalnijt nem fogja megkapni sem a család, sem egy igazságügyi orvosszakértő a független vizsgálat miatt.

De a halálának a körülményei körül is sok a kérdőjel. Többek között úgy tudni, hogy sérüléseket találtak az ellenzéki politikus testén. Az orosz kommunikáció úgy szól - idézte fel Tarjányi - , hogy Navalnij hirtelen rosszul lett és meghalt, de a szakértő ennek az igazságtartamára 0,1 százalékot adna, 99,9 százalékot pedig arra, hogy megölték a férfit. 

Ebben sok olyan üzenet van, ami mind a belföldi orosz ellenzéknek, mind a külföldön élő orosz ellenzéknek, illetve mindenfajta orosz hatalom elleni fellépés (akár oligarchák, akár nyugati országok vezetése) felé azt üzeni, hogy Oroszország vezetése azt tesz Oroszországban, amit akar. Hiába van valakinek védettsége, hiába ismerik úgy, mint Navalnijt - fogalmazott Tarjányi. Bizonyos országokban ez oknyomozó újságíróknak, politikusoknak védelmet nyújthat, de Oroszországban ez nem jár senkinek és nem nyújt védelmet - ez egy fontos üzenet. Az orosz hatalom és Vlagyimir Putyin elnök is leszámol bárkivel, aki a hatalma ellen felemeli a hangját - szögezte le a biztonságpolitikai szakértő.

Eltérőek a vélemények arról is, hogy miért pont most kellett meghalnia Navalnijnak. Tarjányi szerint van, aki úgy gondolja, hogy az orosz elnökválasztás esedékessége előtt van egy ellenzéki jelölt, aki mögött felsorakoztak a szakértők is. 

Tarjányi beszélt arról is, hogy nem értette, Navalnij miért ment vissza Németországból Oroszországba, ő már akkor tudta, hogy nem tartja vissza az orosz titkosszolgálatokat a politikus nemzetközi védettsége. Mint mondta: már akkor biztos volt abban, hogy a férfit meg fogják ölni előbb vagy utóbb.

A teljes adás itt visszanézhető:

Hirdetés
Hirdetés