Van a korrupciónak egy olyan szintje, ami már nincs megengedve?

Belföld
Hirdetés

A Spirit FM Nagykép című műsorának legújabb adásában a Völner-Schadl-üggyel foglalkozott Hont András és Németh Róbert. Vendégeikkel több szempontból járták körbe az ügyet, hogy közelebbről megismerjék a végrehajtás világát, az üggyel foglalkozó embereket és feszegették azt a kérdést is, hogy miért pont most és egyáltalán miért lett végül ügy.

A beszélgetés során az ügy kirobbanásának időpontjával kapcsolatban felmerült, az is lehet, hogy azért lett most ebből ügy, mert lehet, hogy van a korrupciónak egy olyan szintje, ami már nincs megengedve. Ligeti Miklós, a Transparency International jogi igazgatója a gyanúsított személyekkel kapcsolatban úgy látja: valószínűleg ez a három ember már olyan szinten végezte a saját cselekményét, hogy azt képtelenség volt rejtve tartani, egyszerűen elkapta őket a gépszíj.

„Úgy érezték ők érinthetetlenek, velük úgysem történhet meg az, ami bárki mással megtörténhet. Ilyenkor szokott jönni a nagy bukás, hogy minél magasabbra megy fel valaki, annál nagyobbat zakózik. Ez Völner Pál esetében különösen kevéssé érthető, hiszen igazságügyi vezetőként pontosan tisztában kellett lennie azzal, hogy mire képes a titkosszolgálat, amikor valakinek a megfigyeléséről van szó” - fogalmazott.

A szakember hozzátette: „miféle minisztérium az, ahol ez anélkül megtörténhet, hogy erről úgymond a miniszter az tudna, és nekem ez az ügyben az egyik nagy, megválaszolatlan kérdés, mennyire vehető komolyan az a miniszter, aki a közvetlen helyettesének az ilyen szinten viselt dolgairól nincsen képben és nincsen tudomása róla”. Ligeti Miklós bízik benne, hogy a végrehajtói szakma a megtisztulás útjára fog lépni, és visszaszerzi a szakma becsületét.

Fiszter Zsuzsanna, a Mi Hazánk Mozgalom végrehajtási és hitelügyi szakpolitikusa a műsorban elmesélte, miként találkozott korábban Schadl Györggyel és milyen benyomása volt róla és munkásságáról.

„Azt ugye tudni kell rólam, hogy én egy jogászként tevékenykedtem, meg jelenleg is a párt szakjogászként tevékenykedek, és én még a párt béli tevékenységem előtt találkoztam először ezzel az egész végrehajtási eljárással, köztük a közjegyzőkkel, a követeléskezelőkkel, és nagyon sok problémát láttam több oldalról is. Ezért is kezdtem el gondolkozni, hogy mégis hogyan lehetne ezt adósbaráttá és esetleg igazságossá is tenni ezt az egész eljárást, mert láttam, hogy hatalmas problémák és hiányosságok vannak” - mondta.

A Mi Hazánk politikusa hangsúlyozta, hogy a végrehajtók jelenleg profitorientált magánvállalkozásokként, rendszerint Kft-ként működnek, bár le van szabályozva a tevékenységi körük, a jutalékrendszerük, és minden egyéb, de nem egészen úgy végzik a tevékenységüket, ahogy elvárható lenne.

Dezső Andrással, a HVG újságírójával az ügy kirobbanásának kezdetéről is beszélgettek. „Egy erőszakos bűncselekménnyel kezdődött, annak a vizsgálatával. A Nemzeti Nyomozó Iroda egy ilyen titkos akcióban zsarolás ügyében foglalkozott valakivel, volt egy célszemélyük, akinek a telefonját lehallgatták, és hát ez az ember kotyogta el a telefonban azokat a dolgokat, amelyek miatt aztán később Schadl Györgyre terelődött a figyelem. Ezek titkos nyomozások, vizsgálatok. Ilyenkor lehetőség van a célszemély megfigyelésére. Tehát a politikától teljesen független szereplőnek a megfigyelése miatt pattant ki” - fogalmazott.

Dezső András megjegyezte, sokszor nem a legmagasabb polcon lévő ember a legértékesebb kapcsolat, nem gondolja, hogy Schadl elemi érdeke lett volna még tovább keresni a kapcsolatot, hogyha Völner Pál személyében és pozíciójában tökéletes alanyra talált.

„Szerintem az élete neki és azoknak, akik ebbe belekeveredtek, azoknak nagyjából tönkremegy. A magyar igazságszolgáltatás nem úgy működik, hogy egy év alatt itt lezavarják az egészet, hanem az évekig el fog húzódni. Őket be fogja darálni ez a rendszer, és nem terem majd babér nekik” - mondta.

A teljes műsor itt hallgatható meg:

Hirdetés
Hirdetés