Van, amikor nem lehet elkerülni, hogy áldozattá váljunk

Belföld
Hirdetés

A múlt hét második felében egy magyarokból és külföldiekből álló csoport négy támadást hajtott végre Budapesten, találomra kiválasztott emberek ellen. Barabás Andrea Tünde, az Országos Kriminológiai Intézet igazgatója a Spirit FM Aktuál című műsorában rámutatott: vannak olyan bűncselekmények, amelyek szinte kivédhetetlenek.

Hangsúlyozta, nem ismerjük pontosan az indítékokat, de az tény, hogy a bűncselekmény elkövetésére nincs magyarázat, bármi is az oka. Mint mondta, a kriminológia számára indifferens a politikai hovatartozás mibenléte.

Barabás Andrea Tünde szerint általánosságban nem lehet azt mondani, hogy kivédhető egy ilyen támadás, de ha kiderül az ok, kaphatunk rálátást arra, esetleg mit tehetett volna a sértett. Vannak olyan bűncselekmények, amelyek véletlenszerűen érnek valakit, ezek szinte kivédhetetlenek - tette hozzá. Fontos az is, hogy a jelenlévők - ha vannak - közbe tudnak-e avatkozni, vagy támogatást nyújtanak-e a sértettnek.

Hangsúlyozta: ha valaki ilyet lát, azonnal hívnia kell a rendőrséget, azt senki nem várja a járókelőktől, hogy beavatkozzanak, de például ha jelen van egy szolgálaton kívüli rendőr, ő szolgálatba helyezheti magát és közbeavatkozhat.

A szakember szerint egy ilyen szituációban előfordulhat, hogy mondjuk egy ereje teljében lévő férfi ember beavatkozik, más tekintetben viszont, ahol beavatkozhatna a környezet - különösen olyan erőszakos bűncselekményeknél, ahol például családon belüli erőszak történik - nem segítenek, nem kérnek külső segítséget. Van olyan, ahol összefog a közösség, és ki tudnak állni a tagjaikért, lehet ez egy lakóközösség is, vagy egy település - mutatott rá.

Ha valaki áldozattá válik, nem feltétlenül "csak" testi sérelmet szenved el, lelki sérülései is lehetnek, emiatt nagyon fontos, hogy melléálljanak az emberek - hangsúlyozta.

Barabás Andrea Tünde elmondta: az elmúlt években javul a helyzet a bűncselekmények tekintetében, ez részben a covidnak köszönhető, sokáig ugyanis inkább otthon voltak az emberek, egy idő után azonban - ehhez alkalmazkodva - elszaporodtak az online bűncselekmények. Emellett a családon belüli erőszak esetei is megszaporodtak, hiszen össze voltak zárva az emberek. Magyarországon a bűnözés nem magas szintű, bizonyos formái azonban gyakoriak.

A teljes beszélgetés itt hallgatható meg:

Hirdetés
Hirdetés