Védi Schadl Györgyöt a kormány?

Belföld
Hirdetés

A törvényalkotási bizottság ülésén téma volt a végrehajtói rendszerrel kapcsolatos korrupciós összefonódás. Keresztes László Lóránt, az LMP elnökségi tagja a Spirit FM Aktuál című műsorában azt mondta: megdöbbentő, hogy még mindig betöltheti a végrehajtói kar vezetői pozícióját Schadl György.

Szerinte a kormánypárti képviselők nem mernek ehhez hozzányúlni, talán attól tartanak, ha újabb nyomozati anyagok kerülnek a nyilvánosság elé, Schadl egyes információival "politikai vihart" tud kavarni. A bizottsági ülésen arra kérte a kormánypárti képviselőket, indokolják, miért nem szavazzák meg a javaslatát, amelynek egyértelmű célja Schadl György elmozdítása a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar éléről, de nem kapott választ. Hozzátette: a fideszes képviselők már nem nemmel szavaztak ezzel kapcsolatban, hanem tartózkodtak.

Keresztes László Lóránt szerint ebben a helyzetben az ellenzéknek az a feladata, hogy felhívja a figyelmet: Schadl György azért lehet még ebben a pozícióban, mert a kormánypárti politikus védi őt. Az ülés után újra benyújtotta javaslatát - tette hozzá.

Akkumulátorgyár

Hivatkozás másolása

Sajtóhírek szerint Pintér Sándor belügyminiszter kirúghatja azt a vízügyi igazgatót, aki kritikus szakvéleményt írt a debreceni akkumulátorgyárral kapcsolatban. Keresztes László Lóránt most azt mondta: kérdést tett fel ezzel kapcsolatban a BM-nek, de még nem kapott választ. Ez a szakvélemény megerősíti azokat a félelmeket, amelyekre az LMP is felhívta a figyelmet, a politikus szerint a kormány azonban ezt a projektet erőből végig akarja vinni. Szerinte a kormány "szisztematikusan eltitkolja" azokat az információkat is, hogy pontosan mennyit fizetne az akkumulátorgyárért.

"Ha egy vízügyi vezetőt kirúgnak, aki aláír egy szakvéleményt, ami bizony kimondja az igazságot erről a tervezett gyárról, az egy nyílt fenyegetés valamennyi szakember számára" - fogalmazott.

Az LMP elnökségi tagja szerint Palkovics László távozása is beleilleszthető abba a sorba, ami megmutatja a kormányzati cselekvést ezzel az akkumulátor-stratégiával kapcsolatban, hiszen a volt innovációs és technológiai miniszter kritikákat fogalmazott meg korábban ezzel kapcsolatban.

A Párbeszéd Magyarország a hétvégén jelentette be, hogy nevet változtatnak: Párbeszéd, zöldek lett a párt neve. Keresztes László Lóránt szerint a problémák egyre tornyosulnak az ellenzék előtt, ami a zöld ügyeket illeti, és akkor jár el bölcsen egy párt, ha dolgozik ezekért, nem pedig valamiféle "optikai tuningot" próbál végrehajtani.

Mint mondta, ilyen súlyú ügyek mellett kevéssé foglalkozik a Párbeszéddel, de alapvető különbségnek tartja, hogy az LMP mindig kritikus volt a 2010 előtti kormányok működésével, de a Párbeszéd szövetségi politikájával mindig azokat a pártokat kereste, amelyek alakítói voltak a 2010 előtti Magyarországnak.

Hirdetés
Hirdetés