Világbajnokságon is járt a Tatán készült pezsgő
Több mint 250 éve áll Tatán az Esterházy Pezsgőgyár, mondta Séra Mihály borász. Eredetileg nem pezsgőgyárnak épült, hanem sokáig sörlevet tároltak és szeszt főztek benne. Közel 1500 négyzetméteres pincerendszere van az épületnek, tette hozzá.
Az 1900-as évek elején, Esterházy Ferenc döntött úgy, hogy a pincerendszerben champagne-i módszerrel pezsgőgyárat alapít, és a gyártás a második világháború végéig tartott.
Sokat dolgoztak az épület rendbehozatalával és a funkciók megtalálásával. Rájöttek később, hogy nem kell új dolgokat kitalálni: amire az Esterházyak az épületet a két háború között használták, arra kiválóan alkalmas: a nagyterem bálokra, rendezvényekre, a pincerendszer pedig a pezsgőkészítésre.
A pezsgőkészítést 2017-ben kezdték el, ma pedig már néhány ezer palack érlelődik éves szinten a pincében.
“Nem biztos, hogy aki először próbálkozik vele, meg tudja alkotni a tökéletes italt” - utalt a szakember a pezsgőkészítés nehézségeire. Tavaly a londoni világbajnokságon az egyik pezsgőjük ezüstérmes lett - tette hozzá Séra Mihály.
A teljes beszélgetést hallgassa vissza itt: