Virológus: ha laborból "szökött" is a covid, azt teljesen legálisan vizsgálhatták

Belföld
Hirdetés

Több mint 65 ezer beteget diagnosztizáltak influenzával az előző héten. Rusvai Miklós virológus a Spirit FM Aktuál című műsorában azt mondta: a járvány már csökkenőben van, a koronavírus jelentősége pedig nagyot csökkent. Kitért arra is, laborból szabadulhatott-e el a covid.

Rusvai Miklós szerint ez egy jó erős influenzajárvány volt, de ez várható volt: a zárlati intézkedések, a maszkviselés az elmúlt években korlátozták az influenzát is, most ez nem fogta vissza a vírus terjedését. Az utolsó nagyobb influenzajárvány 2015-ben zajlott, így most mind a lakosság, mind pedig a 10 év alatti gyerekek fogékonyabbak voltak a vírusra - mondta. A megbetegedettek majdnem fele 14 év alatti, mert ők korábban nem találkozhattak ilyen erős fertőzéssel - tette hozzá.

A virológus szerint a mostani számok már csökkenést mutattak a két héttel ezelőtti adatokhoz képest, az influenza A és influenza B tekintetében is. A koronavírus-fertőzöttek aránya nagyjából azonos, vagy enyhn csökkenő szintet mutat december óta, a mintáknak 10-15 százaléka az, amiből a covidot kimutatják, vagyis a jelentősége jelentősen csökkent, hiszen a lakosság nagy része már vagy megfertőződött, vagy pedig be van oltva - magyarázta.

Rusvai Miklós szerint a koronavírus új variánsai még mindig az omikronnak a variációja, nem kellett új görög betűt sem bevezetni az elnevezésben, mert nem változott annyit a vírus.

Laborból került ki?

Hivatkozás másolása

A virológus szerint annak a mlehetőségét, hogy a vírus egy laborból szabadult el, korábban sem zárták ki, most csak megnőtt ennek az esélye, 15-ről nagyjából 20 százalékra. Mint mondta, nem zárható ki, hogy amikor ezen a víruson kísérleteket végeztek, valaki mondjuk elejtett egy lombikot, és dolgozók fertőződhettek meg. 

A denevérvírusok szabadon vizsgálhatók, nem kell különös óvintézkedés hozzá, korábban ugyanis ez nem volt veszélyes emberre, itt az volt a probléma, hogy ez a vírus átugrott az emberre - mondta, hozzátéve: az a vita tárgya, hogy ez a természetben vagy egy laborban történt meg.

Hirdetés
Hirdetés