Visszaélnek a mentősök türelmével a döntéshozók?

Belföld
Hirdetés

Január elsejével nem kapták meg a béremelést a mentődolgozók, csak júliusban és jövő márciusban számíthatnak a fizetésük növekedésére. Lengyel Tibor, a Magyarországi Mentődolgozók Szövetségének alelnöke a Spirit FM Aktuál című műsorában arra hívta fel a figyelmet, hogy mivel az orvosi béremelés megtörtént, ezzel az orvosok és szakdolgozók bére között még nagyobb lett a különbség.

Egy mentődolgozó általában rengeteg túlórát vállal, így tud bruttó 300-700 ezer forint között keresni, de ebbe a halmazba beletartoznak a mentőtisztek, az ápolók és a gépkocsivezetők is - mondta az alelnök.

Lengyel Tibor szerint az Országos Mentőszolgálattól nem kapnak hivatalos adatokat, így nem tudni, pontosan mekkora a munkaerőhiány. A dolgozók beszámolói szerint viszont nincsenek elegen, ezért kell túlórázniuk, ráadásul a budapesti mentést már nagyjából tíz éve kell segítenie a vidéki mentődolgozókat, hogy a fővárosiak biztonságban legyenek.

Az alelnök szerint a dolgozók elégedetlenek, számítottak a béremelésre. A szakmában nagy a fluktuáció, ami leginkább a fővárost érinti, hiszen itt könnyebb jobban fizető állást találni, ugyanakkor a mentődolgozók hivatásként tekintenek a munkájukra, a tűréshatáruk feljebb van - de úgy érzik, ezzel vissza is élnek a döntéshozók.

Első körben próbálják megszólítani a munkáltatót, de az is problémás, hogy nem igazán tudnak konzultálni sem a munkaadóval, sem a kormányzattal. "Úgy tűnik, hogy nem kíváncsiak a dolgozók véleményére" - fogalmazott Lengyel Tibor.

A teljes beszélgetés itt hallgatható meg:

Hirdetés
Hirdetés