Visszatértek a Wagner-zsoldosok Ukrajnába

Nemzetközi
Hirdetés

Ezúttal a reguláris orosz haderőben jelentek meg a wagneresek Ukrajnában.

Tarjányi Péter biztonságpolitikai szakértő
Tarjányi Péter biztonságpolitikai szakértő

Valóban megjelentek a Wagner-zsoldosok a reguláris orosz haderők között, de fontos hozzátenni, hogy ez körülbelül 6-700 főt jelent - emelte ki a Spirit FM Ostrom című műsorában Tarjányi Péter biztonságpolitikai szakértő. Ez a régi Wagner-csoporthoz képest, amely ezreket foglalt magában, minimális létszám - tette hozzá.

Szerinte most azok tértek vissza az orosz katonák mellett Ukrajnába, akik egyfajta hűségesküt tettek Putyinnak, az országnak.  Ezeket az embereket próbálják a reguláris haderőbe beépíteni, betagozni. 

A biztonságpolitikai szakértő úgy látja, mindez nem lesz könnyű feladat az orosz parancsnokok szempontjából. Hiszen ezek az emberek “nyilvánvalóan” forradalmárként, ellenállóként, lázadóként vannak elkönyvelve, emiatt pedig az orosz parancsnokok nem bíznak a Wagner-csoport embereiben - magyarázta Tarjányi.

“Nem irigylem ezeket az orosz parancsnokokat, akik ilyen egységeket kapnak” - fogalmazott a szakértő. Egyrészt mert belső ellenállás van az embereik részéről, másrészt pedig mert a reguláris haderőnél a Wagner-zsoldosok annak idején sokkal több pénzt kaptak, “amit nem tudom, hogy fönn tudott-e tartani Oroszország”, mondta Tarjányi. Ez pedig egyfajta bérfeszültséget szülhet, tette hozzá.

A teljes adás itt visszanézhető:

Hirdetés
Hirdetés