Volt MNB-alelnök: kiemelten optimista a kormány, pedig nem lesz 1,5 százalékos növekedés

Belföld
Hirdetés

Megjelent az ország 2023-as rendeleti költségvetése a Magyar Közlönyben. Az új költségvetés 1,5 százalékos GDP-növekedéssel számol. 670-ről 2600 milliárdra növeli a kormány a rezsivédelmi alapot, illetve csökkenő hiánnyal és mérséklődő államadóssággal terveznek. Bodnár Zoltán, a Magyar Nemzeti Bank volt alelnöke, a DK árnyék-pénzügyminisztere értelmezte az adatokat a Spirit FM Aktuál című műsorában.

A Magyar Nemzeti Bank volt alelnöke hangsúlyozta: még nem volt olyan "hányaveti" költségvetése Magyarországnak, mint a 2023-as rendeleti büdzsé. Bodnár Zoltán szerint tévesek és megalapozatlanok az új költségvetés alapfeltételezései. Rámutatott, hogy 15 százalékos inflációval számolnak, miközben elemző körökben már közmegegyezésnek tekinthető, hogy 18-20 százalék lesz az idei éves átlagos infláció.

Hozzátette azt is, hogy kiemelkedően optimista a kormány, amikor 1,5 százalékos GDP növekedéssel kalkulál 2023-ra, holott sokkal valószínűbb, hogy a növekedés inkább 0-0,5 százalék között alakul majd. 

"Önmagában az a struktúra, amit a Fidesz vezet, teljesen alkalmatlan arra, hogy megalapozottan lehessen a költségvetési irányzatokat megtervezni" – vélekedett.

A kormány által bevezetett extraprofitadókkal kapcsolatban elmondta, hogy ezek növelni fogják a fogyasztói árakat. Egészen elképesztőnek tartja, hogy a kaszinókra nem vetett ki extraprofitadót a kormány, hiszen szerinte éppen ezeknél az ágazati szereplőnél keletkezik az extraprofit.  Úgy véli, hogy a szerencsejáték, kiváltképp a kaszinók igazán NER-közeli érdekeltségek, ezért nem adóztatja meg a kormányzat.

"A saját zsebükből nem akarják kivenni a pénzt. Ez ennyire mezítlábas történet, azt hiszem" – fogalmazott Bodnár Zoltán.

A teljes beszélgetés itt hallgatható meg: 

Hirdetés
Hirdetés