Volt nagykövet: Magyarországnak is lehet szerepe a háború lezárásában

Belföld
Hirdetés

Prőhle Gergely, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Stratégiai Tanulmányok Intézetének igazgatója, volt berlini nagykövet a Spirit FM Aktuál című műsorában úgy vélekedett: Magyarországnak nagy szüksége lenne a bizalomépítésre, európai kontextusban különösen. Szerinte Franciaország lehet a legalkalmasabb egy békekőzvetítő szerepre.

Németország beleegyezett, hogy az országban gyártott csúcskategóriás Leopard harckocsikat lehet átadni Ukrajnának. Orbán Viktor a Kossuth rádióban azt mondta: ameddig ő a miniszterelnök, Magyarország nem sodródik bele a háborúba. Prőhle Gergely szerint a németek belesodródtak ebbe a háborúba, és ennek a következményei egy olyan helyzetben amikor nem eléggé elítélhető módon az orosz titkosszolgálat Németországon belül is durva akciókat hajtott végre, amikor a német infrastruktúra különböző szabotázsakcióknak van kitéve, az ilyesfajta jelenlét megvan, az már nem hidegháború, nem is forró háború, hanem valami közte lévő sajátos műfaj.

Úgy látja, nincs kezdettől fogva egy olyan koncepció, amire azt lehetne mondani, hogy erre megyünk, ez az irány, hanem egy sodródás figyelhető meg. Ha visszatekintünk a világháborúkra, akkor látszik, hogy ez a sodródás nem vezethet jóra – tette hozzá. Prőhle Gergely abban bízik, hogy eljön az a pillanat, amikor – bár, mint fogalmazott, az oroszok belátására nehéz lenne fogadásokat kötni – elismerik a felek, hogy a húsdarálóba küldött emberek számát limitálni kellene. 

Mint mondta, Magyarországnak nagy szüksége lenne a bizalomépítésre, európai kontextusban különösen – úgy látja, hazánknak van egy békeközvetítő potenciája. Jelenleg nem nagyon lát más jelentős hatalmat, amely fel tudná ezt vállalni, bár a francia elnök próbál békítő, közvetítő szerepbe helyezkedni, és ott vannak a britek is, de Prőhle Gergely szerint ők nagyon Ukrajna-pártiak, ráadásul az új miniszterelnök tekintélye sem olyan még, hogy erre alkalmas lenne. Ezek után leginkább Franciaországra tippelne, de mint mondta, ne zárjuk ki, hogy Magyarországnak is lehet valamilyen szerepe.

A teljes beszélgetés itt hallgatható meg:

Hirdetés
Hirdetés