Vona Gábor: Orbán Viktor gazdátlan szereplővé vált az európai porondon Merkel nélkül

Belföld
Hirdetés

Orbán Viktor keleti nyitás politikája a merkeli időszakig jól működött, mert akkor beleilleszkedett a német külpolitikai doktrínába is, tehát volt egyfajta védelme, lefedettsége, európai kontextusa, azonban a Merkel utáni Németországban úgy tűnik, hogy elhalt– erről Vona Gábor beszélt a Spirit FM Bennfentesek című műsorában Magyarország külpolitikai helyzete kapcsán.

Vona szerint Merkel visszavonulása után Orbán Viktor beragadt a jelenlegi külpolitikai pozíciójába, azonban ha tehetné, már szabadulna az orosz kontextusból, de nem biztos, hogy ki tud jönni belőle.

„Merkel nélkül Orbán Viktor egy gazdáját vesztett szereplővé vált az európai porondon”– fogalmazott Vona, és hozzátette, hogy euroatlanti szinten Magyarország fekete báránnyá vált és elszigetelődött.

Schiffer András szerint a miniszterelnök soha nem szeretett senki kiszolgáltatottja lenni, és valószínűnek tartja, hogy Orbán a 89-es önmagához képest ma sem szereti sokkal jobban az oroszokat.

„Megkockáztatom, hogy a Fideszes vezérekben éppúgy megvan a zsigeri ruszofóbia, ahogy 89-90-ben megvolt, csak Orbán hatalomfelfogásával az harmonizál, hogy ő nem szeret soha senkinek a kiszolgáltatottja lenni”– nyilatkozta az ügyvéd.

Úgy véli, az orosz kémbank ügyében a saját véleménybuborékjában is adós a magyarázattal Orbán Viktor, hogy miért volt erre szükség.  A belorusz külügyminiszer fogadása, a Fudan Egyetem magyar finanszírozása, az orosz kémbank esete mind a tényleges magyar érdekek érvényesíthetőségét gyengítik, akkor sem tudja jól képviselni az álláspontját a kormány, amikor igaza van– tette hozzá.

A kormány Achilles-ina Orbán Viktor oroszpártisága és kínapártisága – állítja Vona Gábor, aki szerint érdekes, hogy az Orbán-kormány X-aktái valahogy mindig Oroszországhoz és Kínához kötődnek, de nincs például francia vagy amerikai X-aktánk. Abban bízik, hogy eljön az idő, amikor tisztán fogjuk látni ezeket.

A teljes adás itt hallgatható meg: 

Hirdetés
Hirdetés