Závada Péter: az agresszív szövegeim a szorongásaimmal voltak kapcsolatban

Belföld
Hirdetés

A költő, zenész a Spirit FM Rocktérítő+ című műsorában arról beszélt: mindig nagyon örült annak, amikor a közönségtől pozitív visszajelzést kapott, de neki az alkotás mindig is egy túlélési stratégia volt, egy önterápia.

Elmondta: amikor elkezdett versekkel foglalkozni, akkor már benne volt a rap, hiphop, slam poetry világában. Viszonylag későn kezdett verseket írni, 30 éves volt, amikor első kötete megjelent. Akkoriban a rímes, metrikus versek hódítottak, és ezek nem álltak nagyon távol a raptől - jegyezte meg.

Závada Péter szerint a rap nem más, mint a városba költözött népköltészet, de a slam poetry egy felülről irányított dolog, irodalommal foglalkozó emberek által létrehozott platform, ahol a perifériára szorultak hangjai is megszólalhatnak. 

Mesélt arról is, hogy viszonylag hamar elkezdték követni a munkásságát, de ez ijesztő volt számára, olyan, mintha kicsúszna a kontroll az ember kezéből. Ugyanakkor az ellenkezője még nehezebb, amikor hiába próbálkozik. Szerinte érdemes felvenni a kapcsolatot az olvasókkal, ezt lehet ízlésesen csinálni a közösségi médiában is: nem mutat meg magából mindent. Úgy fogalmazott: a munka és a magánélet összemosódásával önmagunkat gyarmatosítjuk. 

Felidézte: édesapja soha nem "nyomta be" sehová, próbálkozásai pedig komoly elvárásokkal találkozott, az ez elleni lázadás volt az, hogy a rap felé fordult. Mint fogalmazott, az agresszívebb szövegei is a szorongásaival voltak kapcsolatban. 

A teljes beszélgetés itt hallgatható meg:

Hirdetés
Hirdetés