Zsarolni is tudja a kormány a magyarokat?

Belföld
Hirdetés

Rónai Sándorral, az Európai Parlament Pegasus-vizsgálóbizottságának alelnökével a szoftver magyar felhasználásról és annak vizsgálatáról beszélgettünk a Spirit FM Harcosok klubja című műsorában.

A vizsgálóbizottság létrejöttét is az indokolta, hogy erős volt a gyanú, hogy a magyar kormány illegálisan hallgathatott le olyan magyar – egyébként vétlen - civil áldozatokat, akik semmiféle nemzetbiztonsági kockázatot nem jelentettek a kormányra vagy az államra nézve, egész egyszerűen politikai okból kerültek a kormány célkeresztjébe, mert politikai ellenfélként tekintett rá a kormány – mondta a Spirit FM Harcosok klubja című műsorában Rónai Sándor. A DK európai parlamenti képviselője, aki az EP Pegasus-vizsgálóbizottságának alelnöke is egyben, arról is beszélt: olyan embereket hallgattak le, akik ellenzéke ennek a kormánynak.

A bizottság Görögországban, Ciprusban, Lengyelországban és Spanyolországban is vizsgálódik a szoftver használata miatt.

Varga Judit mikor elütötte annak a lehetőségét, hogy a bizottsági tagokkal találkozzon, akkor azt mondta, hogy ez egy nemzetbiztonsági ügy és ezért mindig a tagállamok felelnek, azonban a bizottság arra jutott, hogy ez nem nemzetbiztonsági, hanem a magyar egy jogállami ügy – folytatta a képviselő, hozzátéve, hogy ugyanis Magyarországon nem terroristagyanús embereket figyeltek volna meg, hanem cégtulajdonosokat, politikusokat, újságírókat. Közel száz magyar eset merült fel, kevés ellen folyt valódi nyomozás, és nulla százalékos eredménnyel zárult, ebből is látszik Rónai szerint, hogy ártatlan embereket figyeltek meg.

Azzal, hogy a magyar kormány visszaél egy nemzetbiztonsági eszközzel, félelemben tart embereket – állította a műsorban a képviselő. 2022. április 3-ának ezer oka van, de Rónai szerint, amikor egy kormány azzal tudja zsarolni az állampolgárait, hogy a telefonja minden képéhez és üzenetéhez hozzáfér, az önmagában nincs rendben.

A miniszterelnök emberei

Hivatkozás másolása

A Pegasus-ügyről, pontosabban annak bangladesi leágazásáról, a szoftvert gyártó izraeli cég budapesti bizniszeiről az al-Jazeera készített egy dokumentumfilmet, A miniszterelnök emberei címmel. A film szól, hogy a bangladesi miniszterelnök – egyébként emberölés miatt elítélt – testőrei Budapesten keresztül bizniszeltek a Pegasust gyártó izraeli céggel, hiszen Banglades és Izrael között nincsenek formális diplomáciai kapcsolatok. A bizottság nem, Rónai Sándor viszont önszorgalomból vizsgálódott a dokumentumfilm kapcsán. A képviselő szerint ez a történet felháborító és ijesztő is.

„Sokszor mondják, hogy korábban Bécs volt az ütközőpont a két világ között, és egyfajta kémközpont volt. Az Orbán-kormány idejére ezt a címet Budapest örökölte meg” – vélekedett Rónai.

A teljes beszélgetés itt hallgatható vissza:

Hirdetés
Hirdetés