A gazdagok tovább gazdagodnak, brutálisan nyílik a társadalmi olló

Belföld
Hirdetés

Minden magyar család átlagosan közel 3,5 millió forinttal gyarapodott idén március végére az egy évvel korábbihoz képest - szólnak a friss felmérések a KSH adatai szerint. Lovas Judit közgazdász, azénpénzem.hu szerkesztője szerint ez a statisztika “bődületes gyarapodást mutat ki”, fogalmazott a Spirit FM Több-Kevesebb című műsorában.

A bruttó pénzügyi vagyon 100 ezer milliárd forint fölé nőtt, tette hozzá a szakember. Ha pedig ezt elosztjuk a háztartások számával, kijön, hogy háztartásonként ez 25,5 millió forint, ami valóban 3,5 millió forinttal több, mint egy évvel ezelőtt. 

Ez a pénz leginkább a felső tízezernél, illetve a felső 1 százaléknál van. Különböző tanulmányoknál tudjuk, hogy a vagyonnak körülbelül a 2/3-a a felső 10 százalék kezében van, és a felső 1 százalékban pedig a vagyon harmada van, magyarázta a szakember.

Vagyis a felső, gazdag réteg rettenetesen vagyonosodik, az adja a növekedést. Valójában a többieknek meg csökken a vagyonuk, tehát nyílik a társadalmi olló.

A szakember beszélt arról is, hogy akadtak olyanok is, akik a babakötvénybe akár 1000 milliárd forintot is be tudtak tolni, ami most 20 százalék fölött kamatozik. Lovas Judit tud olyanról, hogy valaki egyedül egymilliárd forintot tett be a babakötvénybe. Az ebből jövő kamatot pedig gyakorlatilag “mi dobjuk össze”.

Elmondta azt is, hatalmas kifizetések vannak az állampapírokra. Nem mindegy, hogy akár a kisnyugdíjas pár tízezer forintra kap-e kamatot, vagy valaki más százmilliókra.

Az adás itt visszahallgatható:

Hirdetés
Hirdetés
Címkék: