A köztársasági elnök is elkísérte a Hungary Helps programot Irakba

Nemzetközi
Hirdetés

Különleges helyszínről jelentkezett a Magyarország segít! című műsorunk. Irakba Novák Katalin is elkísérte a magyar delegációt és Azbej Tristannal, a Külgazdasági és Külügyminisztérium üldözött keresztényeket segítő programokért felelős államtitkárával megtekintette mindazt, amit a Hungary Helps Program az üldözött keresztények megsegítéséért tesz. A helyszínről Novák András tudósította a Spirit FM Magyarország segít! című műsorát. 

Az iraki Telskuf nevű településen különösen fontos a Hungary Helps életében, hiszen ez az első település, ahol a programok indultak. 

"A Hungary Helps humanitárius program annak a legelején az Iszlám Államnak a pusztítására adott humanitárius válasz volt. Akkor figyelt fel a magyar kormány az üldözött keresztényeknek a helyzetére, amikor szörnyű és tragikus híreket kaptunk arról, hogy a Szíriában elindult ISIS terrorista szervezet és mozgalom, az gyakorlatilag néhány hét alatt lerohanta Irakot. Iraknak az észak-nyugati részét, így 2014 augusztusában gyakorlatilag végigtarolta a Ninivei-fennsíkot"

 – idézte fel a program történetét Azbej Tristan. 

A fennsíkon már kétezer éve élnek keresztények, akik Szent Tamás apostol térítéséből eredeztetik magukat.

Telskuf két év múlva felszabadult, de teljesen elnéptelenedett. Ekkor kapott a magyar kormány egy segítségkérést az iraki káldeusoktól, hogy újraépíthessék a településüket, és akik onnan elmenekültek, azok ne távozzanak az országból, hanem újrakezdhessék az életüket. Ezzel indult a Hungary Helps Program. A segítségnek köszönhetően az elmenekült családok nagy része visszatért.

"Ahogy az egyik iraki egyházi vezető fogalmazott egy drámai erőinterjúban annak idején gyakorlatilag sírva mondta azt, hogy a nyugati világot a védett békafajoknak a megmentése jobban érdekli, mint az, hogy minket, keresztényeket itt lemészárolnak. Tehát ehhez képest az, hogy egy nyugati országnak az államfője ellátogat - ami egy nem kockázat nélküli látogatás - a ninivei fennsíkra hozzájuk, ez nagyon sokat jelent"

- mondta az államtitkár a látogatásról. 

A helyiek egyébként már nem Telskufként említik a településüket, hanem  - magyarra lefordítva – Telscuf - Magyarország leányaként. A Hungary Helps Program jelenleg a mezőgazdaság helyreállítását támogatja a térségben.

A teljes beszélgetés ide kattintva hallgatható meg.

Hirdetés
Hirdetés