A MOK megüzente: "nem nagyon szeretjük, hogyha palira vesznek minket"

Belföld
Hirdetés

Kommunikációs fogásokkal nem lehet érdemi vitát folytatni – így reagált a Magyar Orvosi Kamara alelnöke Takács Péter egészségügyért felelő államtitkár vasárnapi nyilatkozatára. Álmos Péter emlékeztetett, hogy Takács Péter korábban a Magyar Orvosi kamara titkára is volt, így pontosan tudja, hogy a MOK ugyanannyira képviseli a magyar orvosi társadalmat, mint amennyire Takács a magyar társadalmat megbízott állami tisztviselőként.

„A MOK egyenlő a magyar orvosokkal” – szögezte le Álmos Péter. Mint mondta, ha a testület közel 100 százalékos szavazási aránnyal dönt egy kérdésben, az pontosan tükrözi azt, amit az orvosok gondolnak, annál is inkább, mert minden területről és vármegyéből voltak delegáltak, és a MOK egy demokratikus alapokra helyezett szervezet.

A vasárnapi sajtótájékoztatón az államtitkár reagált a MOK azon javaslatára, hogy a háziorvosok, ne írják alá szerződésüket: mint mondta, találkozott a kamara háziorvosi csoportjának vezetőjével, és sikerült  megállapodásra jutniuk, és bemutatta Soós Zoltán válasz e-mailjét, melyben Soós azt írta a minisztériumnak, hogy elfogadható a szerződés, annak aláírását ajánlani tudják a háziorvosoknak.

„Államtitkár úr maga mondta, hogy az orvosok jellemzően okos emberek. Nem nagyon szeretjük, hogyha palira vesznek miket” – fogalmazott  a MOK alelnöke. 

Álmos Péter azt mondta, hogy amit Takács Péter bemutatott, az egy szerződéstervezetnek a szóbeli véleményesése volt, a háziorvosi munkacsoport arról beszélt, hogy mi szerepeljen a szerződésekben, nem pedig az ügyeleti rendszerről. Hozzátette, a kormány ezt úgy prezentálja, mintha az egész ügyeleti rendszerről állapodtak volna meg.

Álmos Péter reagált az államtitkár azon kijelentésére is, miszerint a MOK lépése a betegeket veszélyezteti. „Nem. A mi lépésünk egy nyomásgyakorlás arra, hogy az állam lássa el rendesen a feladatát” – szögezte le.

Állítása szerint senkit nem biztattak arra, hogy ne menjen be ellátni a betegeket, ehelyett azt mondják, hogy az orvosok már nem tudják vállalni a sok önkéntes munkaórát, amíg nincs garancia arra, hogy a betegek jó ellátást kaphatnak. „Ez egy nyomásgyakorlási eszköz, a sztrájk is az, csak mi nem a sztrájkot választjuk, mert az nyilván nagyon befolyásolná az egészségügyi ellátást” – fogalmazott Álmos.

A Fidesz is reagált a MOK álláspontjára, a párt azt írta, hogy „Gyurcsány Ferenc a hatalomért egyre gátlástalanabb szinteket lép. Gyurcsány pártja áll a Magyar Orvosi Kamara döntése mögött.” Erre a MOK alelnöke azzal válaszolt: „ez nagyon sértő azon kollégákra nézve, akik jobboldali elköteleződésűek. Az ő nevükben is kikérném, hogy pártpolitikai sugallatú kommünikéje van az egésznek.”

Kifejtette, „az Orvosi Kamara az egész orvostársadalom képviselőiből áll össze, itt mindenféle pártpolitikai színezet van. A javaslataink egyik legfőbb követelése, hogy depolitizáljuk az egészségügyi szakmai döntéseket, itt nincs helye pártpolitikai nézeteknek. Egy orvos nem nézi a betegét úgy, hogy jobboldali vagy baloldali értékeket valló valaki, hanem azt nézi, hogy áll éppen az infarktusa.” Majd hozzátette, hogy a politikai szempontok gátolják az egészségügy működését. 

A teljes beszélgetés itt hallgatható meg:

Hirdetés
Hirdetés