Akut humanitárius vészhelyzetekre kell azonnali választ adnunk – a Spirit FM-en mutatkozott be a Száhel-övezetért felelős miniszteri biztos

Belföld
Hirdetés

A Száhel övezetben - Afrika azon részén, ahol a sivatag találkozik a Szavannával- összpontosul a legtöbb probléma, ami Afrikával kapcsolatban eszünkbe juthat: vízhiány, éhínség, járványok, túlnépesedés.  Ez a terület most külön miniszteri biztost kapott Máthé László Eduárd személyében, aki több évtizedes diplomáciai tapasztalattal rendelkezik.

A Száhel-övezet 5 országa közül kettő, Burkina Faso és Mali biztonsági helyzete az összeomlást mutatja – vázolta fel a térség jelenlegi helyzetét Máthé László Eduárd, a szubszaharai térségben megvalósuló magyar összkormányzati tevékenységek külpolitikai összehangolásáért felelős miniszteri biztos. Elmondta: azért is kell odafigyelni Afrikára, főleg Niger és Csád esetében maximális segítséget tudjon nyújtani Magyarország.

Afrikában több mint 1 milliárd forint értékben nyújtott már segítséget a Hungary Helps – tette hozzá Azbej Tristan, a  Külgazdasági és Külügyminisztérium üldözött keresztényeket segítő programokért felelős államtitkára, a Hungary Helps Program vezetője.

Magyarországnak a stabilitás az érdeke ebben a régióban azért, mert az egyik legjelentősebb Európai forrásrégióról beszélünk. Eddig a Száhel-övezet tranzitrégió volt a migráció szempontjából, de azok az országok, amelyek összeomlottak, forrásrégióvá váltak, vagyis tömegek indultak meg onnan Európa felé.

Különböző biztonságpolitikai számítások szerint, hogyha összeomlanak a még stabilnak számító országok, egy éven belül 100 milliós tömegek indulhatnak meg Európa irányába – tette hozzá Azbej Tristan.

Az unió soros elnökségét 2024 nyarától Magyarország tölti be és ezzel a kérdéssel szembesülni fogunk – emelte ki Máthé László a térségért felelős miniszteri biztos.

„Azt gondolom, szerencsés helyzetben vagyunk, mert egyre többen ismerik fel ennek a térségnek a nagyon súlyos válságát és egyre többen tudnak mögénk csatlakozni és támogatást adni, akár politikait is, de a Hungary Helps révén akár úttörő szerepet is be tudunk tölteni” – mondta Máthé László.

Akut humanitárius vészhelyzetekre kell azonnali választ adnunk- emelték ki. De hosszútávon is előre kell gondolkodni, hiszen a legfőbb probléma az elsivatogasodás, az éhínség és a vízhiány. Azbej Tristan elmondta, hogy néhány hónappal ezelőtt Nigerben nagy örömmel fogadták a magyar ötleteket a szárazságtűrő növények termesztéséről. Tehát szerinte a magyar agrárium és a vízügy jelentős szerepet játszhat a Száhel-övezet stabilitásának fennmaradásában.

„Kapóra jön az hogy Magyarországon világszínvonalú a két ágazat, az agrárium és a vízügy, az öntözés és az ivóvíz szektor. Amit tervezünk magyarországi szakmai partnerekkel, hogy mit tudunk mi hozzátenni az élelmiszer biztonsághoz ezekben az országokban” – egészítette ki az államtitkár.

Ezen az úton a szárazságtűrő növények és a tevetej sokrétű felhasználása lehet az első lépés.

Pénteki rádióinterjújában Orbán Viktor miniszterelnök is kiemelte a térség stabilitásának fontosságát. “Nem a bajt kell idehozni Európába, hanem a segítséget odavinni, ahol a baj van” - fogalmazott.

Hirdetés
Hirdetés