Albán fagyizók: senkinek nem ajánlja a szakember

Belföld
Hirdetés

Alacsony gyümölcstartalom, sok állományjavító - ezek jellemzőek az albán fagyikra.

500 forint körül is találni minőségi fagyit, de jellemzően egy gombóc ára inkább 550-600 forint körül mozog - szögezte le Erdélyi Balázs, a Magyar Cukrász Ipartestület szakmai elnöke a Spirit FM Több-Kevesebb című műsorában. Nem olcsó a fagylalt, de idén nincs drasztikus áremelés - tette hozzá. 

Az albán fagyival kapcsolatban kiderült, hogy a szakemberek egy jelenséget hívnak így, nagyjából annak a margójára, mint az albán pékségeket - bár a fagyinál is ugyanaz a helyzet, hogy jellemzően albánok a tulajdonosok, és hatalmas, felfújt fagyikat árulnak. Ezek ráadásul alacsony gyümölcstartalommal és sok állományjavítóval bírnak, “senkinek nem ajánlom” - fogalmazott Erdélyi Balázs. Elárulta, érdemes gyanakodni, ha rikító színekben pompázik a pult, ha nagyon felpúpozott, óriási hegyekben állnak a fagylaltok, és irreálisan nagy adagot adnak baráti áron. Ilyenkor az ember általában festéket, aromát és vizet kap a pénzéért, a szakértő szerint érdemes cukrászdában fagyizni vagy olyan fagylaltozóban, ahol ismerik a tulajt, akár beszélgetni is lehet vele.

Évek óta küzdenek a jelenséggel, de mintha csökkent volna az albán fagyizók száma az elmúlt években, ami a vevőknek köszönhető - mondta Erdélyi Balázs. Ellenőrizni kell a helyeket, és ha silány termékeket kínálnak, a hatóságoknak fel kell lépni ellenük, de a fogyasztóké a végső döntés.

A teljes adás iss visszahallgatható:

Hirdetés
Hirdetés