Amikor a megszégyenítés jobban fájt, mint amikor eljárt a keze

Belföld
Hirdetés

A Hazugságok börtönében című könyv szerzője az olvasó tár egy olyan világot, amibe hivatalosan csak kevesen látnak bele: amíg tart, addig kizárólag annak személyes elszenvedője. Mert kifelé mindig minden “annyira tökéletes”. A #nofilter műsorvezetője, Köböl Anita Sziládi Orsival és Tapasztó Orsival beszélgetett a bántalmazó kapcsolatokról.

Sziládi Orsi, a Hazugságok börtönében című könyv szerzője és Tapasztó Orsi mentálhigiénés szakember beszélgettek Köböl Anita vendégeként a Spirit FM #nofilter című műsorában a bántalmazó kapcsolatokról.

Érintettként Sziládi Orsi elmondta, hogy a bántalmazásról, bántalmazó kapcsolatokról, bár egyre többet beszélünk, de még nem “túl sokat”, és a könyvével segíteni szeretett volna azoknak, akik hasonlókat élnek meg. Hozzátette, hogy a bántalmazásnak is vannak fokozatai, de a lelki bántalmazás, mint például a rendszeres megszégyenítés ugyanúgy ebben a kategóriába sorolható, mint a fizikai. “A fájdalom és ez a szégyenérzet nem összehasonlítható” , fogalmazott arról, hogy jobban fájt neki a megszégyenítés, mint az, hogy egykori párjának “néha eljárt a keze”.

“Igen, érezheted magad rosszul azért, mert neked beszólt a párod. Érezheted magad rosszul és mondhatod azt a másiknak, hogy most állj le és most húzok határt” - erősítette meg Tapasztó Orsi mentálhigiénés szakember. Milyen jó lenne, ha kapnánk ilyen szabálykönyvet erre, ahol le van írva pontokba szedve, hogy mi számít bántalmazásnak, tette hozzá Tapasztó Orsi. És mivel nincs ilyen, ezért nem érzi elcsépeltnek a témát a toxikus kapcsolatokról. Szerinte a bántalmazó értelemszerűen azt fogja mondani, hogy elege van, hogy a csapból is ez folyik. “Ameddig nem fogunk egy olyan társadalomban élni, ahol a bántalmazó szemébe simán, nagyon lazán kimondjuk, hogy te figyelj, te tudod, hogy egy bántalmazó vagy? Addig azt gondolom, hogy beszélhetünk konkrétan reggeltől estig és bárcsak sokan beszélnének róla” - mondta a szakember. 

Borzasztó beteg társadalomban élünk

- fogalmazott Tapasztó Orsi.

A teljes beszélgetés itt meghallgatható:

Hirdetés
Hirdetés