Csőzik László: Érd elkerüli a csődöt a kormányzati segítséggel, de most is látszik a különbségtétel az önkormányzatok között

Belföld
Hirdetés

Kormányzati támogatást kapnak a megemelt rezsiköltségekhez a települések, de Érd polgármestere szerint most is látszik, hogy a fideszes önkormányzatokkal néhol "kivételeznek". Csőzik László a Spirit FM Aktuál című műsorában azt mondta: a magyar önkormányzatiság nem önálló, akkora a kitettsége a kormány jóindulatának, mint még soha.

A polgármester közölte: Érd 265 millió forintot kap, de a listán nehéz kiigazodni, ki, miért és mennyit kapott, ugyanis láthatóan nincs egységes zsinórmérték. Szerinte megjelennek itt is a különféle érdekek, a különbségtétel a kormánypárti és nem kormánypárti önkormányzatok között, bár ez most nem olyan erős, mint korábban.

Kitért arra, hogy több budapesti kerület, amelynek DK-s polgármestere van, egyáltalán nem kapott támogatást - ők ugyanis nem mentek el egyenként tárgyalni Láng Zsolthoz, a közép-magyarországi gazdaságfejlesztési zóna komplex fejlesztéséért felelős kormánybiztoshoz, hanem közösen szerettek volna egyeztetni. Csőzik László hozzátette: ő elment tárgyalni Balla György miniszteri biztossal, de mint fogalmazott, nem tudja azt mondani, hogy a tárgyalások nem voltak korrektek.

Arra a felvetésre, hogy például a DK-s Szaniszló Sándor, vagy a szintén DK-s Niedermüller Péter kerülete kapott támogatást, úgy reagált: itt mindenki a saját városáért "kuncsorog", nehéz összefogni, de szerinte azt is lehetett volna csinálni, hogy az összes ellenzéki önkormányzat összefog és kikövetelik, hogy egységesen döntsenek róluk.

Nincs győzelmi jelentés

Hivatkozás másolása

Mint mondta, győzelmi jelentést nem tud leadni Érd vonatkozásában, bár azt elismerte, arra elég ez az összeg, hogy a csődöt elkerüljék. A sportlétesítmények fenntartására vonatkozó csomagból is kaptak 42 millió forintot tavaly, ennek köszönhetően a nagy uszodát nyitva tudják tartani, és az arénát is.

Itt is az jelenik meg, hogy a magyar önkormányzatiság nem önálló, akkora a kitettsége a kormány jóindulatának, mint még soha - fogalmazott a polgármester.

A tárgyalások előtt az volt az elvárás, hogy a településvezetők úgy érkezzenek, hogy viszik magukkal a saját takarékossági csomagjukat is. Elmondta, a város nem szorul rá, hogy a "családi ezüstöt", az értékes területeket eladja, de fejlesztésekre sajnos nem fog jutni pénz.

A teljes beszélgetés itt hallgatható meg:

Hirdetés
Hirdetés