Elitképzés az elitnek: a többi magyar elég, ha a gyártósoron van?

Belföld
Hirdetés

A kormány létrehozna egy elitpedagógus-képzést a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen. 

A tanárképzés átalakításának terve szerint az ott végző tanárok az elit gyerekeit tanítanák, a modellváltott egyetemek a térségi tanárképzési igényeket szolgálnák ki, míg a hátrányos helyzetű gyerekek oktatását az egyházakra bízná a kormány. Ha a tervek megvalósulnak, tovább nő az oktatási szegregáció, bonyolódik a közoktatási rendszer, és tovább bontódik a fenntartói szerkezet - írja a Jelen.

Az új kar ráindul az ELTE tanárképzőre, ahol az anyagi feltételek hiánya miatt ezzel nehezen fognak tudni versenybe szállni, ugyanis az NKE tanárképző projektjét százmilliárdos nagyságrendűre tervezik.

Orbán Balázs – a miniszterelnök politikai igazgatója, egyben az NKE Tanácsadó Testületének elnöke – az év elején Visszavezetni az oktatást konzervatív gyökereihez címmel tanulmányt írt a Kommentár című folyóiratba: szerinte mára az iskolában „a konzervatív megközelítés teljesen háttérbe szorult, s helyét progresszív alapelvek vették át. Emiatt egyre inkább úgy tűnik, hogy az iskola nem képes érvényes tudást átadni a következő nemzedéknek”.

Szabó Eszter a Spirit FM Önkényes Mérvadó című műsorában azt mondta, hogy annak a kormánynak lehet érdekes az elit gyerekeket oktató elit pedagógusok képzése, akinek esetleg “érdeke a minél több, pályán nem jól látó személy”.

Jól kiérződik, hogyan érti a nemzeti radikális kurzus ezt a fogalmat, hogy “nemzeti” - kezdett bele Puzsér Róbert publicista. Felidézi a 1848 előtti értékeket, miszerint ez azt jelenti, nemesi, a régi rendi státuszt értik nemzeti alatt, ami nem vonatkozik mindenkire, ami az elitre vonatkozik. “Mindenki másnak meg, hát ami jut. Vagy hogyha nem engedheti meg magának, hát annyi is ér” - fogalmazott.

Az összes többi magyarnak elég lesz megtanulnia a gyártósor mellett összeszerelni? - tette fel a kérdést Puzsér. A publicista elmondja, ő maga is károsnak tartja a wokeness számos irányzatát, de hozzáteszi, hogyha ez nem lenne, akkor nekik “át kellene adniuk a hatalmat”.

A teljes beszélgetést itt hallgathatja vissza:

Hirdetés
Hirdetés