Épületek miatt feszülnek egymásnak egyházak és önkormányzatok

Belföld
Hirdetés

Egyik napról a másikra hoztak jogszabályt mindenféle egyeztetés nélkül az önkormányzati vagyonról - fogalmazott a Spirit FM Több-Kevesebb című műsorában Gémesi György, Gödöllő polgármestere, a Magyar Önkormányzatok Szövetségének elnöke. Még akkor is van jogalapja, hogyha az korábban egyházi vagyon volt és önkormányzat használta, hiszen az egyházi kárpótlás véget ért, tette hozzá.

Gémesi György
Gémesi György

Magyarországon a rendszerváltás után megtörtént a kárpótlás, magyarázta. Vagy épületeket kaptak vissza az egyházak, vagy pénzt. Most pedig hirtelen újra előkerült ez a kérdés. Ha van előzetes egyeztetés, és a mindennapi életet nem zavarja, érdemes rendezni a kérdést, de ha önkormányzati tulajdonban van az ingatlan, akkor a tulajdonost ki kell elégíteni-de ez nem történt meg. Ha az ingatlant az egyházak igényelték, azt áttették egyházi tulajdonba, elvették az önkormányzattól - magyarázta Gémesi György.

Az ingyenes átvételeknél olyan épületekről is van szó, ahol egyházi fenntartású oktatás zajlik, de az épületnek sosem volt köze az egyházhoz - hangzott el az adásban. 

Újbuda esetében 9 milliárd forintról beszél az önkormányzat, itt szerintük ilyen értékben akarnak tőlük ingatlanokat elvenni.

“Inkorrekt lépés volt ez” - fogalmazott Gémesi György, hiszen ha az épületekben megszűnik az oktatás, az önkormányzat másra is használhatná az épületet. Az nincs benne a jogszabályban, hogy amennyiben megszűnne az ingatlanban az oktatás, akkor a vagyon visszaszállna az önkormányzatra.

A kormány és az önkormányzatok között nem partneri viszony van, és ez nem jó - szögezte le Gémesi György. Szerinte az ilyen jellegű döntések megcsorbítják az önkormányzatok mozgásterét, ami miatt komoly feszültségek, és a működésben fennakadások keletkezhetnek.

A teljes beszélgetést hallgassa meg itt:

Hirdetés
Hirdetés