Gémesi György: Veszélyben vannak a közszolgáltatások

Belföld
Hirdetés

Több polgármester attól tart, hogy jövőre az állam még inkább magukra hagyja az önkormányzatokat. Már abban a helyzetben vagyunk, ami a működésképtelenség határát jelenti, és ezzel együtt csökken a közszolgáltatások színvonala – foglalta össze az önkormányzatok jelenlegi helyzetét Gémesi György, a Magyar Önkormányzatok Szövetsége elnöke a Spirit FM Aktuál című műsorában. 

Gémesi szerint azért is súlyos a helyzet, mert nem tudnak majd olyan mennyiségű szociális támogatást nyújtani, mint eddig, pedig egyre nagyobb szükség volna rá: a torta ugyanakkora, de jóval több igény van rá, így jóval többre is kell majd szeletelni.

Hangsúlyozta, hogy nincs érdemi párbeszéd a kormány és az önkormányzatok között, pedig a 2023-as év biztosan nem fog működni kormányzati beavatkozás nélkül, mert a kiadásaiknál jóval kevesebb pénz áll rendelkezésükre. Egyelőre nem tudja, hogy kapnak-e forrásokat az önkormányzatok a Rezsivédelmi Alapból.

Felidézte, hogy Balla György miniszteri biztostól korábban azt az ígéretet kapták, hogy a kormánytól akkor kapnak anyagi segítséget, ha a kötelező feladatok ellátása veszélybe kerül, azonban Gémesi szerint ezek már most veszélyben vannak.

"Úgy látszik számomra – ezt mindenféle politikai hovatartozás nélkül mondom –, hogy a kormány bedobta a gyeplőt. Önmaga a saját problémáival sem tud megküzdeni. A kommunikáción kívül érdemi megoldásokat nem tud mondani."

– fogalmazott Gémesi György.

Mint mondta, az önkormányzatok egy részének megvan a jövő évi energiaszerződése, de az árak minimum tízszeresére ugrottak az eddigiekhez képest, és elsősorban a városok és fővárosi kerületek vannak bajban. 

A teljes beszélgetés ide kattintva hallgatható meg.

Hirdetés
Hirdetés