Gyöngyösi Márton: ha valaki hirtelen, homályos magyarázattal távozik a pártból, amögött általában van valami

Belföld
Hirdetés

Varga Ferenc néhány nappal ezelőtt jelentette be, hogy távozik a Jobbik parlamenti frakciójából, és saját egyesület építésén dolgozik. Gyöngyösi Márton nyílt levélben kérte a politikust, hogy adja vissza mandátumát. A párt elnöke a Spirit FM Aktuál című műsorában azt mondta: többeket is "hátrébb tettek" a listán Varga Ferenc kedvéért, aki újonnan érkezett, ezért nem tudja másképp felfogni a távozását, mint árulást.

Gyöngyösi Márton szerint egy politikai kampány lehetőséget teremt arra, hogy az ember megismerkedjen a politikai műfajjal, bár elismeri, hogy "a NER 13. évében" nehéz lehet, ha az ember szakpolitizálásra adja a fejét, főleg ha egy olyan nehéz téma képviseletére vállalkozik, mint a cigány-magyar együttélés. Mint mondta: a választás előtt a Jobbik volt az, amelynek volt egy jelöltje, Varga Ferenc, aki foglalkozik ezzel a témával, és többeket is "hátrébb tettek" a listán Varga Ferenc kedvéért, aki újonnan érkezett, ezért az elnök nem tudja másképp felfogni a távozását, mint árulást.

A politikus hangsúlyozta: Varga Ferenc minden támogatást megkapott, használhatta a párt infrastruktúráját, felszólalhatott a frakcióban. Gyöngyösi Márton azt mondta: soha nem hallott Varga Ferenctől olyat, hogy elhagyná a pártot. Vitáik voltak, de az elnök szerint ez mindenhol előfordul. Ander Balázs például Dél-Somogyban egy hátrányos helyzetű iskolában tanít, ő is sokszor megszólal a cigány-magyar együttélés témájában, elképzelhető, hogy például vele is voltak vitái, de mint fogalmazott, "ki hallott már egy olyan politikai pártról, amelyben nincsenek szakmai nézeteltérések".

Gyöngyösi Márton azt is elmondta: az idő során megtanulta, hogy amikor valaki hirtelen és "nagyon homályos magyarázattal" távozik, akkor amögött általában "valami van". 

Szerinte Varga Ferenc döntésében nem kizárólag a szakmai viták játszottak közre. Felidézte Bencsik János kilépését a Jobbikból - Gyöngyösi Márton szerint lehetséges, hogy az a NER miatt történt, Vona Gábor távozása után egy feszültség keletkezett a pártban, akkor lehetett sejteni, hogy beindul a mozgás, a helyezkedés. 

"Szerintem egy Rogán Antali boszorkánykonyhában erre megvan a megfelelő számú ember, (...) hogy figyeljék ezeket a folyamatokat és a megfelelő lélektani pillanatban kihúzzanak embereket" - fogalmazott.

A teljes beszélgetés itt hallgatható meg:

Hirdetés
Hirdetés