Halász János: Nem az a fontos, hogy mi mit mondunk, hanem hogy a hatóságok mit állapítanak meg

Belföld
Hirdetés

Tiltott pártfinanszírozás gyanúja miatt közérdekű bejelentést tett az Állami Számvevőszéknél Halász János, a nemzetbiztonsági bizottság fideszes alelnöke, miután kiderült, több milliárd forint támogatást küldött Magyarországra az Action for Democracy nevű amerikai szervezet az ellenzék számára a választási kampány időszakában. 

Halász János a Spirit FM Aktuál című műsorában ezzel kapcsolatban azt mondta, a szereplők maguk kérkedtek azzal a nyilvánosságal, hogy mennyi dollárt kaptak külföldről, amelyet szerinte nyilvánvalóan a jelöltek támogatására, politikai célokra használtak fel, ez pedig szerinte politikai tevékenység, ezért áll fenn a gyanúja a tiltott pártfinanszírozásnak. 

Márki-Zay Péter korábban azzal védekezett, hogy a külföldi támogatások egy része a Mindenki Magyarországa Mozgalomhoz került, amely nem egy párt, hanem egy civil szervezet, amely ráadásul nem is indult a választáson, ezért ők mindenben törvényesek jártak el. Az ellenzéki összefogás korábbi miniszterelnök-jelöltje szerint ők csupán úgy jártak el, mint a Fideszhez köthető Civil Összefogás Fórum (CÖF), tehát ha ők nem követtek el szabálytalanságot, akkor az MMM sem vétett a törvények ellen. 

"Nem az a fontos, hogy mit mondok én, vagy mit mond a Mindenki Magyarországa Mozgalom vezetője, hanem hogy mit mondanak az illetékes hatóságok."

- jelentette ki Halász János, aki szerint nem is nem is azzal van legfőbb a probléma, hogy egy civil szervezet pénzt gyűjt a kampány alatt, hanem hogy azt mire és hogyan használja fel. 

A fideszes politikus úgy látja, maguk az érintett szereplők voltak azok, akik össze-vissza beszéltek ezekről a külföldi támogatásokról, ezért is kell kivizsgálnia az Állami Számvevőszéknek az esetet, utána pedig a hatóság dolga mérlegelni, hogy van-e szükség további lépések megtételére.

Arra a felvetésre, miszerint a Fidesz kampányt épített volna az ügyre, Halász úgy reagált, hogy ez nem kampány, hanem a valóság. A kormánypárti politikus szerint az elmúlt három évtized legsúlyosabb botrányáról van szó, tehát mindenképpen tiszta vizet kell önteni végre a pohárba. 

A teljes beszélgetés ide kattintva hallgatható meg.

Hirdetés
Hirdetés