Hatalmas kárt okoznak az albán pékségek a magyaroknak a szakértő szerint

Belföld
Hirdetés

A magyar sütőipari cégek számára nagyon kedvezőtlen, hogy itt vannak az albánok és piacot vesznek el a magyar sütőipari vállalkozásoktól, fogalmazott a Spirit FM Több-Kevesebb című műsorában Septe József, a Magyar Pékszövetség elnöke. Szerinte ezek a vállalkozások nem azonos mértékű működést produkálnak, mint a magyar pékségek.

Minimális tőkebefektetéssel, bérelt helyiségekben, bérelt eszközöket alkalmaznak, bérelt berendezéssel - sorolta az elnök. A munkaügyi szabályok megkerülése, járulékfizetés kikerülése “némely esetben jellemző ezekre a cégekre”, tette hozzá.

A higiéniai, élelmiszeripari szabályokat teljesen lazán kezelik, jelentette ki Septe József az adásban hozzátéve, hogy a technológiai optimalizálás fele dolgoznak, vagyis kevés féle tésztából sokféle terméke készítenek, “amely tészták a Magyar Élelmiszerkönyv szabályainak abszolút nem felelnek meg”. Gyakorlatilag ezeknek a termékeknek a gyártását nem lenne szabad végezniük ezeknek a cégeknek, hangsúlyozta a pékszövetség elnöke.

Azt is elmondta, hogy az albán pékségeknek rendkívül hosszú a nyitvatartási idejük, folyamatos meleg termékeket árusítva ezzel. Ez pedig nagyon tetszik a magyar vásárlóknak, mondja Septe József.

Az elnök azt is mondta, hogy az albán pékségek egy része “összehalmoz egy csomó adósságot”, “otthagyják a céget”, majd “egy fantomcég azonnal indul ugyanabban az épületben”, de sem energiaszámlákat, sem a járulékfizetést nem intézik el.

Tudomása szerint a Magyarországon működő 4-500 albán pékségnek 15-20 körüli “igazi” tulajdonosuk van, akik működtetik az egész hálózatot.

Azt elismerte, hogy nehéz betartani a magyar jogszabályokat, kezdve a higiéniai szabályoktól az adózásig, de aki ezeket betartja, “annak ez sokkal többe kerül”. Viszont úgy látja, hogy az albán vállalkozások között sok olyan cég van, akik ezt nem tartják be, így például nem kell nekik befektetni sem, mindent bérelnek, fűzi hozzá az elnök. 

Septe József szerint a magyar vállalkozóknak saját boltjuk van, mindent tisztán tartanak, a dolgozóit rendesen megfizetik, bejelentik.

“Azt látjuk, hogy ezzel a magyar sütőipari vállalkozásoknak nagyon nagy kárt okoznak” - fogalmazott Septe József.

Kérdésre, hogy a magyar pékségek miért nincsenek hosszabb ideig nyitva, az elnök azt mondta: ennek az árát nem tudják kitermelni.

A beszélgetés itt visszahallgatható:

Hirdetés
Hirdetés