Hiller István szerint a kormány átverte a tanárokat a béremelést illetően

Belföld
Hirdetés

Pénteken több mint 400 iskolaigazgató vett részt azon a konzultáción, amelyet a Belügyminisztérium hívott össze annak érdekében, hogy egyeztessenek a közoktatás legfontosabb kérdéseiről. Az oktatási konzultáción részt vett Pintér Sándor belügyminiszter is, aki az új kormányzati struktúra szerint felel az oktatásért is.

Hiller István, az MSZP országgyűlési képviselője a találkozót kényszerű gesztusnak nevezte. Az ellenzéki politikus szerint ugyanis a kormányzat 2010 után felszámolta a párbeszéd különböző fórumait az oktatás szereplőivel, és csak akkor áll szóba velük, ha sztrájkhelyzet van. Most szerint pedig már olyan erős volt a nyomás a kormányon a vidéken is megjelenő tiltakozások miatt, amelyek miatt kénytelenek voltak leülni a pedagógusokkal. Ezt bizonyítja az is, hogy bár korábban hiába kérték erre Pintér Sándort, most ő is megjelent és felszólalt az egyeztetésen. 

A találkozót ugyanakkor azért is értékeli csupán gesztusként Hiller, mert szerinte azon új, a pedagógusok anyagi megbecsültségével vagy szakmai tevékenységével kapcsolatos bejelentés nem történt. Ráadásul az egyeztetés után megjelent egy rendelet, amelyben a kormányzat részletezte, hogyan képzeli el a korábban a pedagógusoknak beígért 10 százalékos illetményemelést. Ebben pedig az szerepel, hogy 

a pedagógusok pótlékát fogják megemelni, nem pedig az alapbérüket. 

Bár Hiller szerint ezáltal valóban nő a tanárok jövedelme, de nem úgy, ahogy azt a szakszervezetek és a tanárok javasolják, és ahogyan azt korábban a kormány is kommunikálta. 

Az MSZP politikusa szerint a tanárok tiltakozása az ünnepek alatt kicsit ugyan szünetelni fog, de jövő év elejétől újra beindul majd, hiszen nincs okuk rá, hogy befejezzék a demonstrációkat. 

A teljes beszélgetés ide kattintva hallgatható meg.

Hirdetés
Hirdetés