Húsvéti sonka: az olcsótól a luxusig

Belföld
Hirdetés

Jön a húsvét, hamarosan a magyarok többsége sonkát vagy valamilyen ahhoz hasonló terméket vásárol. Éder Tamás, a Hússzövetség elnöke a Spirit FM Aktuál című műsorában azt mondta: biztos, hogy lesz elegendő sonka, de a húsipari szereplőknek veszteséget kell majd elkönyvelni.

A repertoár nagyon széles, olcsóbban is lehet venni füstölt készítményt, de persze vannak ötezer forintos sonkák is. Hangsúlyozta: a piacon az élő sertés árában drasztikus emelkedés ment végbe az elmúlt egy évben, ami azt jelenti, hogy az alapanyag mintegy kétszer annyiba került a gyártóknak, erre jött még rá az energiaárak és a munkabér növekedése is. Éder Tamás szerint az elmúlt húsz évben nem fordult elő, hogy ne lett volna elég termék a polcokon, most sem tart ettől: mindenféle minőségi kategóriában lesz sonka.

Nobilis Márton, az Agrárminisztérium államtitkára arról beszélt, hogy változások jönnek az élelmiszerkönyvben, pontosítják például a szalámi fogalmát. A Hússzövetség elnöke szerint erről egyelőre nincsenek pontos információk, a változtatásokat sokáig szokták tárgyalni, korai még erről beszélni.

A sertés termékpályán később indult el az az inflációs folyamat, ami az élelmiszer termékpályán már 2021 végén elindult, most a húskészítmények esetében az infláció 40 százalékos emelkedés körül jár - mondta, hozzátéve: az áremelkedés távolról sem fedezte az önköltség növekedését a beszállítóknak.

A húsvéti füstölt készítmények ilyenkor a kiskereskedelemben a kedvenc akciós termékek közé tartoznak, lehet kapni olyan alacsony áron is sonkát, ami nem fedezi az önköltséget, sőt, annak akár 70-80 százalékát sem, vagyis a húsipari szereplők nagy része itt jelentős veszteséget lesz kénytelen elkönyvelni - vélekedett Éder Tamás. Hozzátette: a fogyasztók is reagáltak a magasabb árakra, érezhető a keresletcsökkenés, márpedig ez előbb-utóbb árcsökkenéshez is vezethet általánosságban.

Hirdetés
Hirdetés